Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Juristen om Stefan Holms stämning mot St1: "Svårt att ge odds"

Publicerad: 25 Augusti 2015, 11:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

Reklamjingeln som bygger på referatet från OS-hoppet har fått Holm att lämna in en stämningsansökan mot St1.


Bensinbolaget St1 använde i fjol en pastisch på Stefan Holms guldhopp från OS i Aten 2004 i en reklamjingel. Detta har fått Holm att lämna in en stämningsansökan till Solna tingsrätt, där han kräver St1 på 250 000 kronor i skadestånd.

Det är formuleringar från den dåvarande radiokommentatorn Tommy Åströms referat som används i jingeln, där höjdhopparen kallas för "Stefan Wong".

Expressen var först med att rapportera om Holms stämningsansökan.

– De har använt mitt OS-guldhopp för att sälja bensin utan att ha tillfrågat mig. Jag tycker att ska man använda mitt livs största idrottsögonblick så ska man väl åtminstone fråga om lov först, säger han till tidningen.

Tobias Eltell, förbundsjurist på Sveriges Annonsörer, säger till Dagens Media att det är lagen om namn och bild i reklam som borde stå i centrum i det här fallet.

– Enligt lagen om namn och bild i reklam är det förbjudet att använda någons namn, bild eller kännetecken i reklam utan samtycke. Det är om St1 har gjort just det som domstolen måste ta ställning till i det här fallet, säger han och fortsätter:

– Hur likt de tycker att det påhittade namnet är till exempel. Eller om det finns andra kännetecken som kan knyta an till Stefan Holm så att lagen blir tillämplig. Själva den idrottsliga prestationen har ju inte något skydd i sig. Däremot kan ju radioinspelningen, som reklamen verkar bygga på, ha ett upphovsrättsligt skydd som i så fall tillkommer SR, säger Tobias Eltell.

Hur troligt är det att Stefan Holm får rätt?

– Det är svårt att ge några odds, men visst har det förekommit tydligare fall.

Erica Samuelsson, marknads- och informationschef på St1, säger till Expressen att hon kan bekräfta att det har lämnats in en stämningsansökan och att det är en process som pågår, men att det återstår att se hur det blir.

Dagens Media har sökt Joakim Landin, vd för Garbergs som står bakom reklamjingeln, för en kommentar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.