Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

JK: Ingen förundersökning om SD

Publicerad: 7 Augusti 2015, 07:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:55

JK kommer inte inleda någon förundersökning mot SD:s tiggerikampanj.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSL

Justitiekanslern fick in ett stort antal anmälningar mot Sverigedemokraternas reklamkampanj om tiggeriet i Stockholm på Östermalms tunnelbanestation.

Tidigare i veckan var beskedet att JK skulle gå igenom texten i annonserna, för att utreda om budskapet bröt mot tryckfrihetslagen. Det aktuella brottet skulle i så fall vara hets mot folkgrupp.

Nu meddelar JK att det inte kommer att bli någon förundersökning, eftersom innehållet inte kan ses som brottsligt.

" Det är tveksamt om de uttalanden som finns på affischerna och banderollerna kan anses riktade mot en viss folkgrupp eller grupp av personer i den mening som straffstadgandet kräver. Även om så skulle vara fallet når uttalandena, med beaktande av de yttrandefrihetsrättsliga hänsyn som beskrivits ovan, inte upp till en sådan nivå av missaktning som krävs för att brott ska föreligga.

De aktuella affischerna och banderollerna innefattar således inte något straffbart hets mot folkgrupp. De kan inte heller, såvitt kan bedömas, innefatta något annat tryckfrihetsbrott. Förundersökning ska därför inte inledas", skriver JK på sin hemsida.

Sverigedemokraternas kampanj, där de påstår att det finns ett "påtvingat tiggeri" i Stockholm, möttes av stort raseri och hann bara sitte uppe i ett par dagar innan större delen av kampanjen revs ned. Även SL och Clear Channel har fått hård kritik för att de valde att tillåta kampanjen.

I veckan meddelade SL att huvuddelen av SD:s kampanj, som var placerad i taket över rulltrappan", av säkerhetsskäl inte kommer att sättas upp igen, trots att kampanjperioden ursprungligen var två veckor.

LÄS OCKSÅ:

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSL

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.