Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

IQ skapar fejkade bakfyllor i ny kampanj

Publicerad: 21 september 2018, 09:02
Uppdaterad: 21 september 2018, 09:34

Bakishjälm ska få studenter att tänka över sin alkoholkonsumtion.

3D-printad bakishjälm ska få studenter att festa smartare.


Ämnen i artikeln:

Edelman Deportivo

Organisationen IQ vill få unga att reflektera över sin alkoholkonsumtion och få studenter att "festa smartare".

För att uppnå detta har IQ låtit bygga en 3D-printad bakishjälm som simulerar en artificiell bakfylla som testats av studenter och influencers.

Bakishjälmen simulerar vanliga symtom man kan uppleva vid ett bakfylla så som illamående, huvudvärk, dålig balans och svettningar. Bakom kampanjen står Edelman Deportivo Stockholm.

Kampanjen är en del återlanseringen av Bottler, en slags personlig "fest-PT" skapad för Messenger.

– Syftet med Bottler är att bidra till ett smartare festande inom studentlivet och få studenter att reflektera över sin alkoholkonsumtion. Bottler erbjuder stöd, råd och påminnelser före, under och efter festen. Den hjälper dig att sätta upp egna mål för ditt drickande och tipsar om vart du kan vända dig om du är orolig för dig själv eller en vän, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Den nya kampanjen bygger på en ny Sifo-undersökning bland universitets- och högskolestudenter som visar att fler än var fjärde student upplever att studierna påverkas negativt för att de druckit alkohol dagen innan.

– Svaren visar att alkoholkulturen fortsatt är mycket stark bland studenter. Även om de flesta klarar av att hantera alkohol, så är det just i denna ålder som människor med sårbarhet i regel utvecklar alkoholproblem. Unga patienter med beroendeproblem beskriver ofta just grupptryck och att det är väldigt jobbigt socialt om man väljer att avstå från alkohol. Dessutom ger alkoholintag, både på kort och längre sikt, upphov till kognitiva problem som tex. nedsatt minnesfunktion och uppmärksamhet. Studieresultaten blir sannolikt lidande hos studenter med hög alkoholkonsumtion, säger Lotfi Khemiri, läkare och beroendeforskare vid Beroendecentrum i Stockholm, i ett pressmeddelande.

 

Resultat från undersökningen:

Cirka hälften (48 procent) uppger att de inte kunnat studera dagen efter att de druckit alkohol

Nära 4 av 10 (38 procent) svarar att de haft "dagen efter-ångest"

Drygt hälften (52 procent) uppger att en annan student har försökt övertala dem att dricka alkohol eller dricka mer alkohol än de egentligen tänkt

3 av 4 (75 procent) tror att det är lättare att passa in i studentlivet om man dricker alkohol

Om undersökningen:

Sifo genomförde den riksrepresentativa undersökningen bland universitets- och högskolestuderande, på uppdrag av IQ, under perioden 8 augusti – 30 augusti 2018, bland 620 personer, 18 år och uppåt, via en webbpanel. 88 procent av de svarande har uppgivit att de druckit alkohol under studietiden.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Edelman Deportivo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.