Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Hornbach sågade upp ko – fälls

Publicerad: 5 Oktober 2010, 08:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:36

Två män går loss på en ko med motorsåg.


Ämnen i artikeln:

Hornbach

I filmen syns två män som bygger om en altan vid ett hus ute på landet.

När en ko äter upp deras skruvar tittar de först på varandra, och sedan på en motorsåg som ligger en bit bort. Därefter zoomar kameran ut - och ljudet av motorsågen hörs, samtidigt som copyn "Hur mycket galenskap finns inom dig?” syns över skärmen.

Enligt en privatperson är reklamen "mycket osmaklig och obehaglig" och anspelar på grovt djurplågeri. Personen har därför anmält filmen till Reklamombudsmannen.

Enligt Hornbach ska dock reklamfilmen ses med ironi och med "en tyd­­lig glimt i ögat". I ett svar till Reklamombudsmannen skriver företaget att filmen förmedlar "den Hornbach-typiska, fokuserade passionen för hemmafixarprojekt".

Men Reklamombudsmannen köper inte argumentationen. Hornbachs film fälls eftersom den "tar sikte på ett beteen­de som inte är acceptabelt" och "både är stötande och ger intryck av att överse med våld".

Hornbachs film är bara en i raden som den senaste tiden fällts för att vara för våldsam.

– Jag har noterat ett ökat mått av våldsinslag i reklamen, vilket förvånar mig. Man behöver inte ta till våld för att få fram sitt budskap, säger Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig.

Läs mer om våldsam reklam i DM Plus.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

Hornbach

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.