Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

"Hen" tar plats i SAOL – men DN fortsätter vara restriktiva

Publicerad: 20 april 2015, 09:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Hen, twittra och selfie är några av de nya orden i SAOL 14. Dagens Nyheter fortsätter dock att hantera ordet med viss försiktighet.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Nu har Svenska Akademien släppt den fjortonde upplagan av SAOL. I en ny kampanj för boksläppet går Norstedts Förlagsgrupp ut med budskapet om att "hen är här nu".

Kampanjen är framtagen av Nklel Kommunikation.

– Framförallt var det väldigt roligt att få göra något till Svenska Akademien, som inte brukar göra några större utsvävningar, säger Jonas Haage, creative director på Nkel Kommunikation, till Dagens Media och fortsätter:

– Sedan hittade vi snabbt fram till att ordet "hen" är omdebatterat och att det kan verka förvånande att Svenska Akademien tar in sådana ord. Vi har bara fått positiva reaktioner än så länge.

Kan det bero på att det var ganska längesedan "hen" var en het fråga?

– Jo, men för Svenska Akademien är det inte för sent. Att SAOL 14 skulle innehålla ordet "hen" var en stor grej, så det var den pusselbiten vi ville lyfta fram. Men jag håller med om att debatten var för ett år sedan.

2012 kunde Dagens Media berätta att Åsa Tillberg, dåvarande redaktionschef på DN, gick ut med beskedet att ordet "hen" inte skulle användas i nyhetstexter. Reaktionerna var starka i sociala medier, och DN:s kulturchef kallade rapporteringen för " En illvillig felvinkling".

I dag har Caspar Opitz tagit över Tillbergs roll på tidningen – och han betonar att Åsa Tillberg aldrig införde något förbud.

– Det var en rekommendation att inte använda det i nyhetstexter, innan ordet är fullt etablerat. Däremot går det bra att använda "hen" i till exempel krönikor och kommentarer, säger Caspar Opitz till Dagens Media.

Är inte ett ord fullt etablerat när det hamnar i SAOL?

– Jo, det är mycket möjligt men det är ändå ett nytt ord. I nyhetstexter kan det också användas om det är absolut motiverat. Det har aldrig funnits något förbud mot "hen".

Andra nytillkomna ord i SAOL 14 är bloggosfär, selfie, skajpa och twittra.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.