Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Hat-sms till föräldrar ska motverka näthat bland unga

Publicerad: 14 april 2016, 09:40
Uppdaterad: 14 april 2016, 10:01

Bild 1/3  

Ny kampanj skickar autentiska hat-sms till föräldrar. "Många föräldrar vet inte hur otroligt grova påhoppen kan vara", säger Klas Oskarsson, vd på Garbergs Malmö, som ligger bakom kampanjen.

Ämnen i artikeln:

Garbergs Malmö

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Idag lanseras #snackaomhat – ett initiativ med syfte att få föräldrar i Landskrona att uppmärksamma näthat bland barn och unga.

Initiativet inkluderar en sms-tjänst som låter vuxna testa hur det är att bli utsatt för näthat. Genom att registrera sitt mobilnummer får användaren kränkande sms skickade direkt till sig i sin mobil – alla sms som skickas ut är baserade på autentiska sms till barn och unga i Landskrona.

Kampanjen är framtagen av Garbergs Malmö.

– Grunduppdraget handlade om att få föräldrarna mer involverade i sina barns digitala beteende. För att lyckas med det kom vi fram till att vi måste låta dem uppleva hur det verkligen känns att utsättas för näthat. Många föräldrar vet inte hur otroligt grova påhoppen kan vara, säger Klas Oskarsson, vd för Garbergs Malmö, till Dagens Media.

Han berättar vidare att en gemensam känsla hos de elever i Landskrona man träffade inför kampanjen, var ensamheten i att vara utsatt för näthat.

– Annan mobbing, till exempel den som äger rum på skolgården, är generellt mer synlig. Tanken med den här kampanjen är bland annat att få föräldrar att inte bara ställa frågan ”hur var det i skolan idag?” utan även ”hur är det i mobilen?”

Klas Oskarsson förväntar sig att det kommer bli en utmaning att få föräldrar att delta i initiativet.

– Att få hat skickat till sig är såklart en jobbig sak att uppleva, så det kommer nog ta emot för många. Men bara det i sig är ju en upptäckt – att inse att man inte vill vara med om det.

Vad har ni fått för reaktioner hittills?

– Framför allt tacksamhet från skolans håll, som ibland upplever att föräldrarna anser att näthatet inte är deras problem, utan något som i första hand skolan bör hantera.

Bakom initiativet #snackaomhat står gruppen för sociala medier i Landskrona stad, Lokalpolisområde Landskrona, Elevhälsan, Utbildningsförvaltningen samt Individ- och familjeförvaltningen Landskrona Stad.

På kampanjsajten snackaomhat.se kan föräldrar få hjälp med vart man kan vända sig om ens barn är utsatt för näthat.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev