Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Hård JO-kritik mot JMW:s Mao-film

Publicerad: 5 November 2010, 07:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

Justiteombudsmannen riktar hård kritik mot Forum för levande historias kampanj om Mao-glasögonen.


Ämnen i artikeln:

PalladiumJMW

JO skriver bland annat att framställningen av kampanjfilmen " innefattar ett förlöjligande" av fyra lätt indentifierbara individer, däribland Jan Myrdal och Hedvig Ekerwald. Den senare var även en av de personer som anmälde filmen till JO.

De fyra personerna har även förekommit i en utställning som Forum för levande historia satt upp, vilket också kritiseras av JO.

"Forum för levande historia ska kritiseras för att utpekade individer utnyttjats som avskräckande exempel i kampanjfilmen. Forum för levande historia ska vidare kritiseras för den integritetskränkning myndigheten genom utställningen i dess helhet utsatt Hedvig Ekerwald för", skriver JO i sitt beslut.

Forum för levande historia har försvarat sig med att syftet med kampanjen inte var att ironisera över de utpekade personerna, utan att få folk att fundera över hur ”ideologisk övertygelse förvränger vår verklighetsuppfattning”.

Forum för levande historias Eskil Franck kommenterar JO:s beslut i ett mejl till Dagens Nyheter.

– I ljuset av JO:s beslut har vi handlat på ett felaktigt sätt. Vi får nu noga överväga konsekvenserna för den fortsatta verksamheten vid Forum för levande historia, skriver han.

Filmen har tagits fram av JMW och Palladium.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

PalladiumJMW

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.