Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Här tävlar asylsökande om att få stanna i Norge

Publicerad: 2 juni 2015, 05:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

Amir Najjer har torterats i Gaza och Leia Hasani kan få fängelse i sitt hemland eftersom hon har konverterat till kristendomen. I den nya kampanjen från NOAS får tittare rösta på vem som borde få stanna i Norge.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Den nya kampanjen från den norska organisationen för asylsökande (NOAS) är uppbyggd som talangjakten "So you think you can stay" där flera människor som tidigare vägrats asylsökan tävlar om ett uppehållstillstånd.

Deltagarna är fiktiga men deras berättelser bygger på verkliga asylärenden som har fått avslag i verkligheten.

En av de tävlande personerna är Amir Najjer, som kommer från Gaza och har fått avslag på sin asylsökan trots att FN inte rekommenderar någon att åka tillbaka dit.

– Vi vill visa historier om några av dem som flydde till Norge. I talangjakten presenteras personer som Amir, och vi anser att de bör få uppehållstillstånd i Norge, men som ändå har vägrats asylsökan, säger Mari Sall Blade, rådgivare för NOAS, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– De flesta asylsökande i den här kategorin har goda skäl att fly sitt hemland och söka skydd i Norge. Norsk asylpolitik är strikt och många avvisas i strid mot FN:s rekommendationer.

Enligt NOAS får asylsökande ofta negativ uppmärksamhet i media. Målet med kampanjen är att berätta några av personernas historie och låta människor göra sina egna bedömningar.

kampanjens sajt kan besökarna rösta om vilken av de påhittade personerna som de tycker ska få stanna kvar i Norge.

Bakom filmproduktionen står Fantefilm.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev