Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Här är vinnarna i Roygalan

Publicerad: 25 oktober 2019, 06:13

Foto: Elgiganten

Sveriges bästa reklamfilmer och kreatörer har korats – spana in listan på alla vinnare här.


Ämnen i artikeln:

Roygalan

Under torsdagen ägde Roygalan rum på Cirkus i Stockholm där Sveriges bästa reklamfilmer och kreatörer utsågs. 

Årets bästa reklamfilm kammades hem av Elgigantens ”Att ge mer”. I den nya kategorin Årets roligaste reklamfilm prisades SBAB:s film ”Komma hem (låda låda låda)”. 

Här är alla vinnarna:

Bästa Reklamfilm

GULD

Bleck Film – ”Att ge mer” för Elgiganten
Juryns motivering:
Här finns en fantastisk storslagen filmisk ton och episk känsla. Det finns en struktur och uppbyggnad där inte bara vackra bilder staplas efter varandra utan vägts noggrant med tanke på tempo, pauser, trovärdigt spel, musik och berättarröst. En väldigt fint berättad historia.

SILVER 

House of Radon – ”Dear Condom” för RFSU
Bacon – ”The Idol” för Ikea
Slutet är Nära – ”Honour the Sound” för Audio Pro


Bästa Reklamfilmsregissör 

Jakob Marky – Komplett The Stand off, Mois sans Tabac - 30 days, NZTA - Distraction
Juryns motivering:
Det här är en regissör som har förmågan att blanda ett visuellt vackert filmspråk med en lekfull storytelling. En fingertoppskänsla, uppfinningsrikedom och humor som gör att man upptäcker nya saker varje gång man tittar. Man blir inbjuden att följa med på filmiska äventyr som man gärna skulle vilja se mer av.

Årets roligaste reklamfilm:

Helgesson Moll – ”Komma hem (låda låda låda)” för SBAB
Juryns motivering:
Det vinnande bidraget är roligt på så många plan; fantastisk timing, underbar leverans av sång och musik, geniala infall och tokroliga lösningar. Hela tiden med glimten i ögat och med en rejäl dos av befriande ironi och självdistans. Ren och skär komisk briljans. Roligare än så här blir det inte!

Bästa Reklamfilmsfotograf

Mattias Rudh (TTG)  - ”Find Your Moment” för Dubbeldusch
Juryn motivering:
Vårt vinnande foto har elegans, känsla och poesi, något som ofta saknas i den här genren reklamfilm. Varje frame är som en stillbild i sig; tjusig, välkomponerad och koreograferad.

Bästa Reklamfilmsklippare

Andreas Arvidsson (TTG) – ”När barn berättar” för BRIS
Juryns motivering:
Det är ibland i det raka och fint avstämda som det kan vara som svårast att välja och avväga. Denna film är både väl vald och avvägd, dess enkla, nästan blygsamma bilder berättar en större, komplicerad och istället modig historia som träffar oss mitt i hjärtat. Vi berörs av denna subtila starka klippning. 

 

Bästa Musik i Reklamfilm 

Helgesson Moll – ”Komma hem (låda låda låda)” för SBAB (Wolf Cousins/Warner Chappell Music)
Juryns motivering:
Ett verkligen smart, humoristiskt och modigt sätt att använda musikens möjligheter att både fördjupa och förmedla ett budskap som i det här fallet förmår täcka in både ett kunderbjudande och produktens innersta kärnvärde.  

 

Bästa Musikvideo 

Filip Nilsson Film AB – ”Heavy Metal” för Justice
Juryns motivering:
Med värme och respekt skildras både de enskilda karaktärerna och deras hårt drillade samverkan. Det är en välkomponerad video med excellent foto. Idén är skickligt integrerad med musiken; explosiv, slagkraftig, noga uträknad men ändå oväntad. För att skapa något av denna kaliber krävs en tydlig vision, skarpa sinnen och stor kompetens. Det här är musikvideo när det är som bäst.

 

Bästa Story

Indio – ”Sons of my Country” för Ecpat
Juryns motivering:
Med ett otroligt fint berättande får vi vara med på en resa från start till… ja vadå? Sanningen är inte alltid så enkel som vi tror. Det finns inget svart eller vitt. Vänskap och tillit sätts på prov. En film alla borde se.

 

Bästa Visuella Effekter

SWISS – ”Glad stressfri jul” för Clas Ohlson
Juryns motivering:
Här finns magi och karaktär, en fantasi som lyckas med att kännas helt självklar. Vår vinnare är varm, sympatisk och ett hantverk med detaljrikedom i världsklass. 

 

Bästa Animation 

FABLEfx – ”Polar Bear & Squirrel” för Dancing On Ice
Juryns motivering:
Det här är animerad världsklass i varenda bildruta, med en otrolig detaljnivå, timing i animationen, bildkomposition, och känsla för storytelling av bästa märke. En enastående vacker rendering av både karaktärer och bakgrund ger filmen ett stilrent, lyxigt utseende. Och med kameran som en tredje kavaljer dansar sig skogens invånare rakt in i våra hjärtan. 

 

Roy Rising Star

Christoffer Borggren – ”Fragile” för Mind.se och ”The Bus Ride” för Equal Pension Day EU
Juryns motivering:
Årets vinnare har verkligen visat två olika sidor av fint berättande. En kombination av vackert foto, fin cast och bra reklamfilmer har gjort juryn mycket imponerad av årets Rising star. Någon vi är säkra på att få se mycket mer av i framtiden!

 

Årets Modigaste 

Freshteh Piltan, BRF -  ”Ode to Andrew” med Janice för Suicide Zero
Juryns motivering:
På eget initiativ, med en vilja att belysa det tabubelagda ur vinkeln av dem som orkar leva vidare, porträtterar regissör tillsammans med medverkande ett naket och modigt kärleksbrev till den andra sidan. Bakom varje självmord döljer sig mängder av närstående som drabbas ofantligt hårt när en älskad tar sitt liv. 

 

Roygalans Hederspris 

Traktor
Juryns motivering:
För lång och trogen tjänst. För att i så många år vågat göra det där lilla extra och fortfarande vara ett av världens bästa, modigaste, roligaste,  smartaste och mest inspirerande filmkollektiv.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Roygalan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev