Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Här är Sveriges mest anmälda reklam 2017

Publicerad: 12 februari 2018, 12:49
Uppdaterad: 15 februari 2018, 10:20

Fotot är ett montage. Foto: skärmdump

Otydliga ingredienser, luriga sms, sexism och vilseledande information. Dagens Media listar den mest anmälda reklamen under 2017.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenKonsumentverketDirektmarknadsföring

Reklamåret 2017 i Sverige har varit hektiskt, med allt från kampanjer som uppmuntrat till att skaffa sugardaddys istället för studielån, till tvister kring Pricerunners reklamfilmer.

Till skillnad från i England, där en myndighet sköter allt, använder vi oss av tre organ, fyra med Polismyndigheten inräknad, om vi ska anmäla opassande reklam i Sverige.

Dagens Media har sammanställt och listat den mest anmälda reklamen hos Reklamombudsmannen, Direktmarknadsföringsnämnden och Konsumentverket.

Reklamombudsmannens mest anmälda reklam

1. Reklam för livsmedlet Mifú. 66 anmälningar, fälld.

Enligt RO är det "extremt många anmälningar." Även anmäld sex gånger hos Konsumentverket.

Valio lanserade ett vegetariskt alternativ i matlagning, som av många tolkades som helt veganskt. Men Valio är ett mejeri och Mifú är gjort på mejeriprodukter, vilket inte ansågs vara tillräckligt tydligt påvisat i reklamen.

Mifú. Foto: skärmdump

2. Annons för jacka från Thernlunds. 11 anmälningar, fälld.

Thernlunds reklam för en vinterjacka blev anmäld på grund av könsdiskriminering och att framställningen av kvinnan i annonsen saknar relevans för reklamens syfte.

foto:skärmdump

3. Reklamfilmer för Pricerunner. 8 anmälningar, fälld.

RO fällde reklamfilmerna för att de fann dem diskriminerande mot personer med vissa syndrom samt personer med vissa funktionsvariationer.

foto: skärmdump från Youtube

Direktmarknadsföringsnämndens mest anmälda reklam

1. Hamlin Online Solutions, sms-reklam. 58 anmälningar.

I textmeddelandena stod det:

Hej! Vad gör du i helgen? Sveriges snabbast växande sexdejtingsida har massor av kåta tjejer. Bli medlem och förverkliga dina fantasier! följt av en webblänk till sajten.

2. Expressnus, Silverton AB, sms-reklam. 34 anmälningar.

Expressnus hävdar att man inte ligger bakom reklamen.

I textmeddelandena stod det bland annat:

Tjena (namn) ! Kul att ses igen efter så länge! Fick ditt nummer av din goa mamma. Här är länken för snuset ( webblänk till sajt) tror jag betalade 12kr/dosan med frakt. Hälsa Elsa och jag hoppas det inte tar lika lång tid till nästa gång vi ses igen /Oskar

Kort därefter fick mottagaren ett nytt sms där det stod:

Ursäkta mig knappade in fel nummer

3. Dunder Casino, sms-reklam. 27 anmälningar.

Konsumentverkets mest anmälda företag i reklamsammanhang

Konsumentverket får in anmälningar per företag och gäller anmälningarna reklam så handlar det vanligtvis om vilseledande marknadsföring. Listan nedan visar de företag som fått flest anmälningar för vilseledande marknadsföring.

1. Fordonsgaranti, 544 anmälningar.

2. Sveriges energi, 105 anmälningar.

3. Premium q10, 101 anmälningar.

4. Arla, 87 anmälningar. Enligt kommentar från Konsumentverket handlar anmälningarna till stor del om missnöje med hur Arla gör reklam för mjölk.

5. Telia, 54 anmälningar.

 

Även kampanjen Rich meet beatiful, där studerande uppmuntrades till att skaffa en "sugardaddy,"  fick stark kritik under 2017.  Den anmäldes till bland annat Reklamombudsmannen, men anmälarna blev hänvisade till polismyndigheten då brottet ansågs så pass grovt och utanför RO:s verksområde.

Om de svenska reklamreglerarna:

Reklamombudsmannen är en självreglerande stiftelse som bland annat ser till att reklam följer Internationella Handelskammarens (ICC:s) Regler för Reklam och Marknadskommunikation.

Direkmarknadsföringsnämndens uppgift är att följa direktmarknadsföringens utveckling, påtala oacceptabla former och bidra till normbildning för framtida marknadsåtgärder.

Konsumentverket hanterar ett brett spektrum, där bland annat konsumentskydd och konsumentstöd ingår

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.