Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Hammarby – från fotbollsklubb till mediehus

Publicerad: 20 september 2019, 05:56

Siffran 8463 syftar på den snittpublik Hammarby Fotboll hade innan flytten till Tele2 Arena.

MEDIEDAGEN. Hammarby Fotbolls marknadschef Patrik Blomquist berättar om Hammarbys väg från annonspelare till mediehus. ”Att vi tar ansvaret som en fotbollsklubb vill jag påstå är helt unikt i Sverige”, säger han.


Ämnen i artikeln:

AllsvenskanHammarbyReklam

Det hela började när Stockholm stad beslutade att riva Hammarbys hemmaarena Söderstadion 2012. Nu skulle fotbollsklubben flytta till en betydligt större arena.  

– Helt plötsligt skulle vi flytta in i en toppmodern arena, med en publikkapacitet på 32 000. Då hade vi en snittpublik på 8463 personer. Ni kan tänka er att många var oroliga. Men vi såg också fantastiska möjligheter, berättar Hammarby Fotbolls marknadschef Patrik Blomquist från scenen på Mediedagen. 

De senaste åren har mycket hänt på fotbollsklubben, och nyligen landade det nya snittpubliksrekordet på 24 000.  

– Kvinnor har varit en nyckel. Vi insåg tidigt att vi inte skulle lyckas fylla Tele2-arena med bara män. Får vi med oss kvinnorna får vi också med oss barnen och familjerna. Idag är det familjeläktaren som säljer snabbast, säger Patrik Blomquist och fortsätter:  

– Vi insåg också att om vi ska nå våra mål måste vi hitta nya intäktsmöjligheter, nya rättigheter. Tidigare hade vi bara rättigheterna till Hammarby herrfotboll. Nu har vi ett tiotal rättigheter. 

I arbetet med att lyckas bättre med kommunikationen har de satsat mer på att mäta data. 

– Tack vare data har vi fått reda på att vår publik vill se mer av lösningsorienterad sponsring. Det matchade dock inte hur medieinvesteringarna var fördelade då. Utifrån det skapade vi en affärsmodell där vi tog våra partners i handen, mappade vårt varumärke mot deras för att göra en förflyttning av kapitalet mot vårt budskap. 

Med det nya fokuset, där man mer och mer efterliknar ett traditionellt mediehus, har Hammarby Fotboll samtidigt arbetat med att behålla det kreativa ansvaret. 

– Alla större partnerskap vi har är ”all inclusive”. Vi tar hand om aktiveringen, pr och media. Våra partners är med i den kreativa processen och säger ja, nej, tack och amen. Sen levererar vi. Det har varit väldigt effektivt i införsäljningen av större sponsorskap. Att vi tar ansvaret som en fotbollsklubb vill jag påstå är helt unikt i Sverige. 

Läs mer från Mediedagen:

Strategin bakom Schibsteds kringaffär
Så bygger annonsörer räckvidd 

Julia V. Caesar

Reporter

Ämnen i artikeln:

AllsvenskanHammarbyReklam

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev