Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Hallpressen sjösätter antirasistkampanj

Publicerad: 22 April 2014, 05:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

"Alla får plats" är budskapet i Hallpressens nya kampanj mot rasism.


Ämnen i artikeln:

Hallpressen

Hallpressen ger bland annat ut Jönköpings-Posten, Smålands Dagblad och Tranås Tidning samt driver sajter som jnytt.se och skövdenyheter.se.

Nu inleder Hallpressen en kampanj mot rasism som ska gå i mediekoncernens tidningar och sajter.

Kampanjen har döpts till "Alla får plats" och ska ses som ett svar på att rasistiska åsikter blivit alltmer rumsrena i det offentliga samtalet.

Med kampanjen hoppas Hallpressen att motverka den här utvecklingen.

Det berättar Lars Alkner, chef för redaktionell verksamhet på Hallpressen, för Dagens Media.

– Tanken väcktes på flera håll och bland flera medarbetare på våra olika tidningar. Vi har velat göra något länge och nu när det stod klart att Svenskarnas parti ska demonstrera i Jönköping för andra året i rad ställdes allting på sin spets, säger Lars Alkner till Dagens Media.

Han berättar att såväl chefredaktörerna som Hallpressens ägare står bakom beslutet.

– Alla tyckte att vi borde markera.

Under kampanjen kommer Hallpressen bland annat att skänka bort knappar med budskapet "Alla får plats" samt publicera en artikelserie om rasism.

– I dag har vi en betraktelse om motstånd som en av våra kulturskribenter har gjort. Sedan har vi en statsvetare som berättar om rasismens framväxt inom svensk politik och det gäller både Svenskarnas parti och Sverigedemokraterna.

Lars Alkner vill dock vara tydlig med att Hallpressen inte vill förbjuda åsikter eller hindra någon från att uttrycka dessa åsikter.

Att stoppa demonstrationer med åsikter som anses vara obehagliga och på så sätt inskränka yttrandefriheten är fel väg att gå, enligt honom.

– Vi hoppas att kampanjen ska göra det tydligt var vi står och att det är fler som tycker att det räcker nu. Vi måste göra något. Det här är ett sätt att ta ställning och en del av det folkliga uppvaknande mot rasism som man kan se i Sverige i dag.

Svenskarnas parti ska demonstrera i Jönköping den 1 maj.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Hallpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.