Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

H&M Foundation släpper alternativ Fortune-lista

Publicerad: 8 Juni 2017, 09:08
Uppdaterad: 8 Juni 2017, 10:30

I dag släpptes den alternativa 500-listan med kvinnliga företagsledare från 11 utvecklingsländer.

I ett försök att utmana stereotyper publicerar H&M Foundation, tillsammans med organisationen Care, en lista över 500 kvinnliga företagsledare i utvecklingsländer.


Trots att mediebevakningen av startups aldrig varit intensivare är bilden som ges av entreprenörer och företagsledare oerhört homogen. Det anser H&M Foundation och den humanitära organisationen Care, som tillsammans släpper en alternativ variant av tidskriften Fortunes välkända 500-lista.

Istället för en lista över världens 500 största företag utgörs den alternativa listan, som fått namnet Foundation 500, uteslutande av kvinnliga företagsledare i några av världens tuffaste startupmiljöer.

Listan, som tagits fram hjälp av Volontaire, beskrivs som ett initiativ för att bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling inom jämställdhet.

”Genom att porträttera kvinnorna på listan likvärdigt med hur vi är vana att se framgångsrika manliga entreprenörer hoppas H&M Foundation och CARE kunna hjälpa till att förändra bilden av vem som kan vara en företagsledare. Ett nödvändigt steg för att bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling inom jämställdhet”, lyder det i ett pressmeddelande.

Diana Amini, Global Manager för H&M Foundation, säger i en kommentar:

– Fortune Magazine har exempelvis inte haft en kvinna på omslaget sedan oktober 2014. Det visar varför det är viktigt att vi lyfter fram förebilder och visar vilken drivande kraft kvinnor är inom både sina egna affärsverksamheter och världsekonomin i stort.

Till grund för Foundation 500-listan ligger H&M Foundations och Care:s globala program för att stärka kvinnligt företagande. Programmet startade 2014 och har hittills nått över 100 000 kvinnor i Burundi, Elfenbenskusten, Guatemala, Indonesien, Jordanien, Nepal, Peru, Filippinerna, Sierra Leone, Sri Lanka, Jemen och Zambia.

Du hittar listan här: www.foundation500.com

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.