Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Logga in


Kampanjer

Gustav Martner: ”Målgruppen för SD:s kampanj är inte flyktingar – det är du”

Publicerad: 16 Oktober 2015, 07:58
Uppdaterad: 13 Juli 2016, 07:19

Journalisterna missar att ställa viktiga frågor kring SD:s kampanj, menar Komms tidigare ordförande Gustav Martner.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

”Extrainsatt presskonferens. Sverigedemokraterna ändrar kurs. Information om hur partiet kommer att agera i detta mycket allvarliga läge för Sverige.”

Så inleddes Sverigedemokraternas pressmeddelande som i torsdags förmiddag skickades till de svenska nyhetsredaktionerna.

På presskonferensen kom SD med flera utspel kring flyktingsituationen, som av statsminister Stefan Löfven har beskrivits som den ”den värsta internationella flyktingkrisen sedan andra världskriget”.

En nyhet som fick stort genomslag var att Sverigedemokraterna via en kampanj i utländska medier ska avskräcka människor på flykt från att söka sig till Sverige. Budskapet är att Sverige ”inte kan erbjuda en bättre framtid, utan tältläger, kyla och kallt väder”.

Men enligt Gustav Martner, tidigare ordförande i branschorganisationen Sveriges Kommunikationsbyråer, är kampanjens egentliga målgrupp en helt annan.

”Även om SD skulle lägga många miljoner på köpt media för att nå ’flyktingar’ så är det naturligtvis omöjligt att dom skulle kunna nå ens en promille av alla i Europa och världen som skulle kunna tänkas till sist söka asyl i Sverige”, skriver han i ett Facebookinlägg om kampanjen.

SD:s kampanj utomlands sker parallellt med att partiet ska driva kampanj för att skapa en inhemsk opinion för en folkomröstning om flyktingpolitiken, vilket i sig inte är ett nytt förslag.

Enligt Svenska Dagbladet hämtas finansieringen till kampanjerna från Sverigedemokraternas valfond, och budgeten ska ligga på 10-12 miljoner kronor.

Men det verkliga genomslaget för kampanjen lär komma från publiciteten den genererar, enligt Gustav Martner, som drar paralleller till SD:s omtalade anti-tiggeri-kampanj som genomfördes på Östermalms tunnelbanestation i Stockholm tidigare i år.

”Även denna kampanjs stora räckvidd kommer vara bland svenskar, som kommer läsa om det på tvärsen och längden i svenska medier, oftast som delade artiklar på Facebook och upprörda statusuppdateringar”, skriver han.

Gustav Martner tror även att kampanjens enheter kommer att uppmärksammas av svenska och internationella medier, vilket bidrar till att den uppnår sitt mål.  

”Kampanjens budskap är inte att Sverige är skit för den som kommer hit, budskapet är att SD är handlingskraftiga och därmed skiljer sig från andra partier. Och kampanjens målgrupp är inte flyktingar, det är du”, skriver han.

Redan innan kampanjen är sjösatt har den fått stor uppmärksamhet i svenska medier.

– Jag tycker inte att man kan kritisera medierna för att de rapporterar om vad SD gör. Däremot tycker jag inte att journalister ställer alla de frågor som borde ställas. Vad jag förstår fanns det ingen journalist som ställde frågan om SD kunde presentera en trovärdig plan för hur de ska nå flyktingar på detta sätt, säger Gustav Martner till Dagens Media.

Gustav Martner pekar på att SD:s sympatisörer själva ofta kritiserar medier för att gå någon annans ärenden. Han menar att SD är mästare på att använda den nya medielogiken för sina egna syften.

– SD har en poäng i att de kan få en pr-effekt som kan nå många människor. Det vore bra om SD redogjorde för människor att de har den strategin. Det skulle få folk att förstå att det finns många mediedomptörer, säger han.

Gustav Martner har tidigare varit vd samt kreativ chef för reklambyrån CP+B. Fram tills i våras var han ordförande för Sveriges kommunikationsbyråer, Komm.

Gustav Martners Facebookinlägg kan du läsa här. Liknande tankar om SD:s tunnelbanekampanj hade kommunikationsstrategen Tor Löwkrantz.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.