Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Guldläge för stoppad Ikea-kampanj

Publicerad: 18 Juni 2010, 11:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:46

Förra helgen blev det guldregn i New York Festivals. Denna vecka kan Ikea och Forsman & Bodenfors vinna fler priser för kampanjen som Facebook stoppade.


Ämnen i artikeln:

IkeaCannes Lions 2010CannesFacebookForsman Bodenfors

Egentligen var det ju bara en liten del i en lokal kampanj för en Ikea-butik i Malmö. Men när Filip Nilsson, kreativ chef på Forsman & Bodenfors, summerar kampanjen Ikea Facebook Showroom kan han, bland annat, räkna in en Grand Award och sju guld i New York Festivals 2010 och tusentals ryggdunkningar i form av artiklar och blogginlägg.

Den här veckan har kampanjen vinstchans i Cannes Lions, även kallat reklam-VM. Och när amerikanska kreatörer i Adage tippar vilka kampanjer som blir framgångsrika i Cannes nämner flera av dem Ikea Facebook Showroom.

– Alla vet att Facebook är stort och viktigt men ingen har riktigt knäckt koden för hur man ska kunna dra nytta av sajten när det gäller reklam. När det sedan dyker upp exempel som är inspirerande får de stor uppmärksamhet, svarar Filip Nilsson, på frågan om varför han tror att kampanjen lyckats så pass bra.

Han jämför Ikea Facebook Showroom med Whopper Sacrifice, en annan omtalad och hyllad Facebook-kampanj, där konsumenterna uppmanades att dumpa Facebook-vänner mot hamburgare,

– Det var den första kampanjen som fick stor global uppmärksamhet. Det här är kanske den andra, säger Filip Nilsson.

En annan likhet mellan de två kampanjerna är att de båda bröt mot Facebooks policy - och stängdes ned.

– Den stred mot deras regler. Det är inte längre tillåtet att använda verktygen som finns i själva Facebook, alltså i vårt fall taggar, för reklam, säger Filip Nilsson.

Men var det då en lyckad kampanj?

– Ja, dels för att den fungerade lokalt, det blev en otrolig snackis i Malmö, och dels för att all uppmärksamhet gynnat Ikeas varumärke.

Vinner ni i Cannes?

– Det vet man aldrig. Men den har vunnit något fint i alla tävlingar som den varit med i.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.