Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Grön Ungdom lanserar "släcktivism"-kampanj inför Earth Hour.

Publicerad: 27 mars 2015, 11:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

I Grön Ungdoms nya kampanj får besökarna av sajten slacktivism.se svara på om de tänker släcka lyset under Earth Hour. Vad de än svarar uppmanas de att gå med i Grön Ungdom.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietGrön ungdom

Inför Earth Hour lanserar Grön Ungodom, Miljöpartiets ungdomsförbund, den nya kampanjen "Släcktivism" och är en ordlek med begreppet "slacktivism", något som ofta används nedvärderande om människor som inte engagerar sig politiskt mer än att "lajka" saker på sociala medier.

– Earth Hour är en bra grej symboliskt, men i slutändan är det viktigast att gemensamt behandla stora utmaningar och där måste politiken in, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom, till Dagens Media.

Kampanjen är framtagen av Grön Ungdom själva och enligt Lorentz Tovatt har den överlag tagits väl emot.

– Några har väl tyckt att det är typiskt att vi använder oss av "slacktivism", men de har inte förstått konceptet. Det är en retorisk gliring mot det ordet, säger Lorentz Tovatt och fortsätter:

– I grunden är det ett nedvärderande ord, men egentligen är det en naturlig del av en naturlig era. Tittar man på forskning är det så att människor som ägnar sig åt "slacktivism" på internet i högre grad engagerar sig även på andra sätt. Vi försöker reclaima ordet med den här kampanjen helt enkelt.

I kampanjen får sajtens besökare svara "ja" eller "nej" på om de kommer att släcka lyset under Earth Hour. Vad personen än väljer att svara så uppmanas den att gå med i Grön Ungdom.

– Tycker man att det är en bra grej säger vi "bra för dig, men engagera dig politiskt också" och tycker man att det är en dålig grej så vill man i alla fall klimatet väl, men tycker att symbolhandlingar är överdrivna.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietGrön ungdom

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.