Kampanjer
"Förvånansvärt många byråer tror att man måste trycka in en halvnaken tjej i reklamen"
Publicerad: 24 oktober 2014, 11:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24
Sveriges Kvinnolobbys kampanj Reklamera fyller ett år. För Dagens Media berättar Johanna Dahlin hur organisationen ska fortsätta kämpa mot sexistisk reklam.
Hur har året med Reklamera varit?
– Det har varit superkul, just att kampanjen fått sånt stort och brett genomslag och stöd från människor i alla delar av landet, och även i andra delar av världen. Det är både kvinnor och män som engagerat sig i frågan, i alla åldrar. Vi har fått flera företag att ta till sig kritiken, en del har dragit tillbaka sin reklam. Sen vi drog igång Reklamera för ett år sedan har också både S och M sagt att de vill ha en lag mot sexistiskt reklam, säger Johanna Dahlin till Dagens Media.
Men det har det inte blivit. Hur ser du på det?
– Någon lag har det inte blivit än men vi hoppas att det kan bli det nu i och med att Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i regeringen och har uttalat sig positivt. Vi sätter vårt hopp till dem och har ögonen på dem. Vi har hört av oss till Per Bolund i och med kampanjen i tunnelbanan och påmint om att vi vill ha en lag, men vi har inte fått svar än.
Hur går ni vidare med kampanjen?
– Vi söker finansiering för att driva kampanjen vidare. Vi skulle till exempel vilja utvidga den till att föreläsa för reklambranschen. Det här är ett problem som börjar tidigt i åldrarna, man matas med de här bilderna från man föds. Vi skulle vilja göra saker i förskolan och skolan. Vi vill bredda projektet.
Hur bra är reklambranschen på att tänka på de här frågorna?
– Inte tillräckligt bra alls. Det är förvånansvärt många som kör på i gamla hjulspår och använder sig av "sälj grej med tjej" och tror att man måste trycka in en halvnaken tjej i reklamen för att få uppmärksamhet. Konsumenterna är smartare än så, de kan genomskåda det där. Alla är redo för nya grepp och jag kan tycka att det blir fantasilöst från reklambranschens sida, som ändå ska stå för innovation och kreativitet. Vår uppmaning är att våga tänka nytt. Om produkten är tillräckligt bra behöver man inte sexism för att sälja den.
Under året har reklamera anmält runt 50 kampanjer till RO. En majoritet av dem har fällts.
– Det är väldigt olika hur företag väljer att ställa sig till det. En del drar tillbaka reklamen och ber om ursäkt, andra bryr sig inte och kör på med liknande kampanjer igen. Men vi går mot en utveckling där företag börjar ta socialt ansvar och jämställdhet är en stor del i det. Vill man signalera socialt ansvar är reklam ett bra sätt att visa det eftersom alla ser det.
Hur har reaktionen på senate kampanjen varit?
– Det har varit överväldigande positiva reaktioner och nu när vi avslutade den och det direkt kom upp en bild på en halvnaken kvinna fick den ännu mer genomslag eftersom det blev så tydligt, det vi ville belysa. Vi har drivit Reklamera ett år och fått ihop ett nät av reklamerade som hjälper oss att tipsa. I och med den här kampanjen har vi nått ut till ett nytt gäng. Nu har vi ännu fler reklamer att anmäla. Ju fler vi blir desto starkare opinion kan vi driva och få tydligare gehör hos politiker och företag.