Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Författare JO-anmäler Forum för Levande Historia

Publicerad: 16 September 2009, 06:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Författaren Stefan Lindgren vill att JO utreder "Forum för Levande Historas" viralfilm.


I ”Forum för Levande Historias” viralfilm syns aktivisterna Gunnar Bergström och Jan Myrdal, deltagare i den svenska delegationen som besökte Kambodja 1978, samt bilder på massgravar och svältande barn.

Tanken med filmen är inte, enligt Hampus Brynolf på Forum för levande historia, att ironisera över de utpekade personer, utan att få folk att fundera över hur ”ideologisk övertygelse förvränger vår verklighetsuppfattning”.

Filmen har väckt starka reaktioner, både från Jan Myrdal och hans meningsmotståndare. Nu anmäler författaren Stefan Lindgren filmen till Justitieombudsmannen.

Han vill att JO utreder om: ”verkets sätt att angripa namngivna enskilda svenskar i form av en reklamfilm för påstått stöd till folkmordshandlingar är förenligt med gällande  lagstiftning och god sed i statsförvaltningen?”

Stefan Lindgren, som själv är mycket aktiv i debatten om Kambodja, vänder sig dessutom mot att filmen innehåller bilder som tagits efter det att Pol Pot störtats. Även det vill författaren att JO utreder.

Filmen har tagits fram av JMW och Palladium.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.