Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

"Fis-experiment" ska stoppa rökning

Publicerad: 18 april 2016, 12:40
Uppdaterad: 18 april 2016, 12:58

Youtubeprofilerna Hampus Hedström och Elen Kifle försöker ta reda på vad som är normalt - och inte normalt beteende i ett nytt samarbete med A non smoking generation.

Ämnen i artikeln:

A Non Smoking Generation

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Enligt stiftelsen A non smoking generation, dödar passiv rökning årligen över 600 000 människor världen över, varav drygt 150 000 är barn under 5 år.

För att uppmärksamma detta tar man hjälp av Youtubeprofilerna Hampus Hedström och Elen Kifle som försöker ta reda på vad som egentligen är normalt beteende. Är det mer normalt att röka vid en busshållsplats än att fisa?

Med hjälp av pruttljud undersöker de hur människor reagerar när man fiser på offentliga platser. Klippet utspelar sig i en busskur, eller cancerbastu som Hampus Hedström kallar det i hans tidigare omtalade klipp ”Ska du ha en cigg eller?”. Andra offentliga miljöer som uppmärksammas är perronger och parker.

– Vi vill visa på det konstiga med att det är socialt accepterat att röka vid busshållplatser men fel att fisa. Vi tror att vi kan nå ut till ungdomar på Youtube och det kommer garanterat fler samarbeten med fler Youtubeprofiler i framtiden, säger Helen Stjerne, generalsekreterare på A non smoking generation till Dagens Media.

A non smoking generation vill med klippet väcka tankar inför det nya lagförslaget angående fler rökfria offentliga miljöer.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev