Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

FI sätter hoppet till Gudrun Schyman

Publicerad: 26 maj 2010, 14:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Jämfört med förra valrörelsen är budgeten inte ens en tredjedel så stor. Men genom profilen Gudrun Schymans medverkan i media hoppas partiet synas i bruset.


Ämnen i artikeln:

Gudrun Schyman

Vid förra valet fick Feministiskt Initiativ in drygt 1,4 miljoner kronor i donationer. Då ställde även Jane Fonda upp och bidrog med 400 000. I år har man samlat ihop 450 000, mycket tack vare Benny Anderssons bidrag på 300 000 kronor.

– Förra valåret hade vi reklam i tunnelbanan, det har jag svårt att tänka mig nu, säger partiets pressansvariga Veronica Svärd.

För att få ihop pengar har man tagit in en annons på sin hemsida, för ett coachningföretag. 80 000 kronor för året ut, vilket är tillräckligt för att täcka kostnaden för valsedlarna. Men att sälja annonser på sin hemsida är inget FI vill fortsätta med.

– Det är inget vi eftersträvar, vi vill ju ha våra egna budskap där. Det måste vara företag som vi tycker är sympatiska och kan stå för, men vi letar inte aktivt efter annonsörer, säger Veronica Svärd.

FI annonserar i Expo och Arena, men i övrigt blir medieköpen sparsamma. Mest satsar partiet i storstäderna, där FI har starkast stöd. I övrigt väljer man att satsa på sociala medier och skapa debatt om sina viktigaste valfrågor.

– Vår första fas har varit att förmedla att vi ställer upp i valet. Nu är vi inne i en period där vi når ut genom debattartiklar, säger Veronica Svärd.

Det är inte bara genom debattartiklar partiet syns, i den nya Ica-reklamen medverkar Gudrun Schyman och hon har tidigare medverkat i Let’s Dance.

Hur viktigt är det att hon syns i media?

– Det är viktigt, hon visar att hon är feminist i olika sammanhang. Det är svårt för oss att synas som parti, tidningar som DN till exempel, har ju valt att bara ha med riksdagsrepresenterade partier. Vi har varit lite osynliga innan, säger Veronica Svärd.

Kommer Gudrun Schyman att synas något mer i tv-program och liknande innan valet?

– Det är möjligt, men det är inget bestämt än.

Ämnen i artikeln:

Gudrun Schyman

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.