Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

FHI: Förbjud tobaksreklam

Publicerad: 22 November 2010, 07:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:31

Fler svenskar röker - trots ökade anslag till kampen mot tobaken. Nu vill Folkhälsoinstitutet, FHI, förbjuda tobaksreklam i Sverige.


Tobaksreklamen är redan hårt reglerad i Sverige i dag, men FHI rekommenderar alltså en lagstiftning om totaltförbud.

Dessutom vill FHI förbjuda exponeringen av tobak i butiker. Enligt studier i länder där ett liknande förbud finns har det varit en effektivt åtgärd för att få framför allt unga att röka mindre.

Enligt FHI röker i dag 12 procent av männen, en ökning med 1 procent jämfört med förra året, och 12 procent av kvinnorna.

– Klart vi frågar oss vad som krävs för att gå vidare. Vi är övertygade om att det krävs mer genomgripande åtgärder. Såväl Norge, Finland, Kanada och Storbritannien har infört ytterligare regleringar, säger Cecilia Birgersson, utredare inom tobaksprevention på FHI, till DN.

I sin undersökning "Folkhälsopolitisk rapport 2010" skriver FHI också att man vill införa ytterligare begränsningar av alkoholreklamen.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.