Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Får inte använda ordet "pussy" under Almedalen – gör sketch

Publicerad: 21 juni 2017, 05:53
Uppdaterad: 13 april 2018, 14:15

Riksteatern gör sketch på hur "diskussionerna gick till" när Nordiska motståndsrörelsen fick tillåtelse att delta under Almedalen medan ordet "pussy" ströks ur kalendariet.


Ämnen i artikeln:

RiksteaternAlmedalen

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Diskussionerna om Nordiska motståndsrörelsens medverkan i Almedalen har gått heta. För att återigen sätta fokus på att NMR har tillåtelse att medverka under politikerveckan har Riksteatern spelat in en film som sprids på sociala medier.

Bakgrunden är att Riksteatern fick avslag på använda ordet "pussy" som namn på ett seminarium i det officiella kalendariet. Genom filmen vill man peka på det absurda i att ett känt Donald Trump-citat inte tillåts medan ett nazistiskt parti får medverka.

Filmen är en sketch över "hur snacket gick till" när seminarierubriken "Grab art by the pussy – framtidens kulturpolitik" inte fick stå med i kalendariet och när NMR fick godkänt till att medverka.

– Vi såg det absurda i det här, säger Kristina Stutterheim, kommunikationschef för Riksteatern och fortsätter:

– Vi följer som alla andra debatten om NMR i Almedalen. Medan den pågick skickade vi in namnet på vårt seminarium och fick tillbaka att det inte fick heta "Grab art by the pussy – framtidens kultur" utan att det skulle heta ”Framtidens kultur” istället. Då började vi fundera på hur det gick till på de här mötena.

Kristina Stutterheim säger att NMR:s närvaro på politikerveckan givetvis är en större sak än ett seminarienamn, men att det är just därför är konstigt att man lägger ned tid på att diskutera och besluta om en sådan sak.

– Vi såg det absurda och komiska i det här allvarliga, säger hon och tillägger att man inte fått någon förklaring till varför namnet inte fick stå med.

Har ni gjort något sådant här tidigare, som en reaktion på en aktuell samhällsfråga?

– Inte under mina två år som kommunikationschef i alla fall. Annars skriver vi exempelvis traditionella debattartiklar. Det här är ett bra sätt för oss att med hjälp av kulturen få fram ett budskap.

På Riksteaterns Facebooksida har de som arbetat med Almedalsveckan och godkänt de officiella programpunkterna dock påpekat "att organisationer som står bakom antidemokratiska budskap faktiskt är stoppade från medverkan i programmet".

De skriver även att den tekniska nämnden ser över möjligheterna att skärpa Region Gotlands regler för markupplåtelse, så att liknande regler gäller som för det officiella programmet.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

RiksteaternAlmedalen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.