Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Fälls för könsdiskriminerande reklam

Publicerad: 17 september 2012, 12:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Reklamombudsmannen anser att byggnations- och renoveringsföretaget Toppboendes annons är kränkande för kvinnor.

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Fem privatpersoner anmälde Toppboendes utomhusannons. I annonsen ses en kvinna stå i ett fönster. Kvinnan har åtsittande blus som är uppknäppt en bit samt en tajt kjol. Kjolen, som slutar ovanför knäna, har dessuotm åkt upp en bit. Texten i annonsen lyder "Vi bygger vindsvåningar som du aldrig glömmer".

De privatpersoner som anmält annonsen menar att den är könsdiskriminerande och att kvinnan inte har någon koppling till tjänsten som marknadsförs.

Reklamombudsmannen, RO, går på anmälarnas linje och anser i sin bedömning att det inte finns någon koppling mellan kvinnan och tjänsten som marknadsförs och att kvinnan framställs som ett sexobjekt.

"Reklamombudsmannen finner att det inte finns någon koppling mellan kvinnan och den marknadsförda prod­ukten vindsvåningar. Genom klädsel och pose framställs hon som ett rent sexobjekt och reklamen får därför anses kränkande för kvinnor i allmänhet." skriver RO i sin bedömning.

RO anser därför att reklamen är könsdiskriminerande och fäller annonsen.

Toppboende har valt att inte yttra sig till Reklamombudsmannens opinionsnämnd angående anmälningarna. När dagensmedia.se ringer upp Toppboende vill Jim Jäderdal, vd på företaget, heller inte kommentera varken annonsen eller fällningen..

– Jag vill inte uttala mig om det där. Jag sitter lite fel till, säger han.

När kan du tänka dig att återkomma angående annonsen?

– Jag avböjer från att uttala mig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev