Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Facebook-storm mot KD

Publicerad: 7 januari 2013, 11:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Korkad, desperat och drogpåverkad. Så beskrivs Kristdemokraternas julkampanj på Facebook.


Ämnen i artikeln:

FacebookKristdemokraterna

"Tippe-tippe-tipp-tapp... Smyg inte bort julens traditioner från Sveriges skolor". Det är budskapet på Kristdemokraternas Facebook-banner, som är en del av partiets julkampanj.

Syftet med kampanjen, som fortfarande ligger uppe på Kristdemokraternas sajt, är att värna om skolors rätt att ha julavslutning i kyrkan.

Men på Facebook har kampanjen mötts av ett stort raseri. Bland annat anklagas Kristdemokraterna för att försöka locka väljare från Sverigedemokraterna.

"Men nu får ni väl ändå ge er! Någon mediaträning och kommunikationsstrategi måste ni väl ändå tillägnat er? Billig SD-flört för att komma från ett parti med moralpanik", skriver en person.

"Hahaha, har ni droppat LSD i glöggen eller vad är det frågan om?? Stick tillbaka till Småland, era tappade offer. Ingen hotar julens traditioner", skriver en annan.

"Vem får sparken nu kan tro..? Vilka jävla rikspuckon", är en annan kommentar.

Men trots hård kritik om att partiet "fiskar i grumliga vatten" och har "passerat gränsen för all anständighet" beskriver Kristdemokraterna själva kampanjen som en framgång. Partiet tycker inte heller att man misslyckats med att få ut sitt budskap.

– Jag tycker att den är lyckad. Den visar vad vi tycker om frågor som gäller skolavslutningar i kyrkan. Sedan kan det alltid komma frågor men att ha en dialog är precis vad sociala medier handlar om. Det är bara positivt, säger partiets kommunikationschef Mia Widell till dagensmedia.se.

Hon poängterar också att partiet faktiskt gått in i kommentatorsfältet för att klargöra vad kampanjens budskap är.

– Vi har varit tydliga, sedan har folk tolkat in andra budskap. Men vi vill gärna ha en dialog.

Kampanjen kallas för patetisk och ni för "idioter", vad säger du om det?

– Den typen av uttryck använder vi inte. Det får stå för andra. Vi har haft debattartiklar och insändare i denna fråga och har fått mestadels positiva kommentarer.

Men när jag kollade på Facebook i dag såg jag inte en enda positiv kommentar?

– Vi har fått väldigt många kommentarer och reaktioner efter våra debattartiklar och insändare. Väldigt många var upprörda när Skolverket hade rekommendationer som skapade osäkerhet om man skulle kunna ha skolavslutning i kyrkan. Det blev en folkopinion mot deras ställningstagande och därför tycker vi att det är en bra fråga att uppmärksamma. Vi tycker precis likadant som folket, säger hon och fortsätter:

– Sedan kommer det alltid finnas de som inte tycker likadant.

Är det här ett försök att locka väljare från Sverigedemokraterna?

– Nej. De som delar våra värderingar är välkomna i vårt parti.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

FacebookKristdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.