Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Expressen MMA-satsar

Publicerad: 9 januari 2014, 08:16
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:52

Expressen ökar sin MMA-bevakning och värvar reporter från kampsportssajt. "En korsbefruktning mellan nya och traditionella medier, säger Aron Samuelsson på Springtime", UFC:s PR-byrå i Sverige och Norden.


Ämnen i artikeln:

Springtime

Sedan 2011 samarbetat Springtime och UFC, som står för Ultimate Fighting Championship och är en av de största organisationerna inom kampsporten MMA (mixed martial arts). Ett huvudmål för pr-byrån är att förflytta uppmärksamheten kring sporten från debattsidorna till sportsidorna.

Arbetet har inneburit utbildning av journalister och att lyfta fram svenskarna i sporten. Ett arbete som underlättats i och med att svenske Alexander "The Mauler" Gustafsson under förra året hade sportsliga framgångar och gick en titelmatch i lätt tungvikt på en UFC-gala i Toronto i september.

Tidigare i veckan berättade Dagens Media att Gustafsson vikarierade som studievägledare i en kampanj som är en del av Metros utbildningssajt Allastudier.se.

Och idag meddelar Expressen att man storsatsar på sporten genom att rekrytera reportern Sarp Yesil från en av Sveriges största MMA-sajter, Kimura.se.

– Vi har sett ett stigande intresse över en längre tid och nu växlar vi upp bevakningen rejält med en dedikerad reporter och flera experter som ska bevaka MMA-världen på daglig basis, säger Expressens sportchef Anders Nettelbladt, i ett pressmeddelande.

Aron Samuelsson, Springtimes projektledare, som själv är ett fan av sporten och har många kontakter i den svenska MMA-världen, ser byråns samarbete med UFC som en orsak till Expressens satsning.

– Det är såklart alltid vanskligt att bedöma ens egna insatser, lätt att bli självgod. Men absolut - jag tror att det spelat stor roll. Men det är många delar som spelar in här. Till exempel så kommer ju Expressens värvning, Sarp Yesil, från en väldigt dedikerad och nischad sajt, som jobbat för sporten långt innan vi började jobba med UFC. Så det har länge funnits en stark gräsrotsrörelse, säger Aron Samuelsson till Dagens Media.

Har det gått snabbare än du trodde?

– Nja, det ligger i tiden och går hand i hand med det generellt ökade intresset för MMA och UFC. Men man hade kanske inte hade vågat hoppas att det skulle gå så här snabbt.

Vad blir nästa steg för sporten?

– Det finns fortfarande fördomar om sporten som måste övervinnas, och en del av rapportering sker med fokus som inte är helt rättvisande. Men det är inte min och Springtimes uppgift att ta samhällsdebatten. Den är att få in sporten på sportsidorna.

– Exempel på att det finns steg kvar att ta är att Alexander Gustafsson inte varit aktuell för till exempel Jerringpriset eller nominering som årets manliga idrottare.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Springtime

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev