Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Efter kritiken – försvarar "Sitt med Dawit"

Publicerad: 26 juli 2013, 11:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:34

Alex Schulman och Sigge Eklund riktar hård kritik mot kampanjen "Sitt med Dawit" i sin podcast. Nu svarar Brit Stakston, konsult på byrån som jobbat med kampanjen, på kritiken.


Kampanjen "Sitt med Dawit" gick ut på att politiker och andra besökare i Almedalen skulle få känna på hur det är att vara den fängslade journalisten Dawit Isaak för en liten stund genom att sitta i en mörk cell. Under Almedalsveckan utsågs kampanjen, som bland andra Journalistförbundet och pr-byrån JMW står bakom, till "Hetast i Almdelan".

I sin senaste podcast initiativet och kallar kampanjen för "En spottloska i ansiktet på Dawit".

Duon menar att de 15 minuter som politiker och mediepersonligheter tillbringar i cellen inte på långa vägar kan jämföras med Dawit Isaaks situation i fängelset i Eritrea och menar att det istället blir en energikälla för de som deltar.

"När politiker, kändisar och medieprofiler tävlar om vem som kan sitta längst i cellen och efteråt lägger ut bilder på Instagram så händer någonting med mig. En aggression", säger Sigge Eklund.

Alex Schulman kallar kampanjen för "Ett koncentrat över allt som är skit med Almedalen."

Brit Stakston, konsult på pr-byrån JMW som jobbade pro bono med kampanjen tycker att det är viktigt att ta kritiken på allvar, men menar att den är missriktad.

– Jag tror att det i grunden handlar om en generell kritik mot kampanjinriktad kommunikation, och mot Almedalen. Det här är två personer som länge irriterat sig på den typen av saker. Då blir Dawit-kampanjen ett case –  men det blir ett dåligt case. Sitt med Dawit var något som var långt ifrån glättiga rosémingel, det var en allvarlig kampanj som berörde många. Jag vet vilka starka reaktioner det gav, det var inte pluspoäng man var ute efter, säger hon till Dagens Media.

Sigge Eklunds argument om att deltagarna fick energi av att sitta i cellen ger hon inte mycket för.

– De har fått energi till att vilja fundera på vad de kan bidra med, hur de kan sprida mer kunskap om Dawit Isaaks situation.

I podcasten kallar de kampanjen för "en spottloska i ansiktet på Dawit". Vad säger du om det uttalandet?

– När Dawit var fri en kort period 2005 skickade han en hälsning till Sverige. Vi kan diskutera val av metod, men faktum är att uppmärksamheten håller honom vid liv. Om vi glömmer bort Dawit Isaak gör även Eritreas regering det, säger Brit Stakston.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.