Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Efter hoten – ny kampanj ska backa Gina Dirawi

Publicerad: 23 November 2015, 08:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

Årets julvärd Gina Dirawi får ta emot hot och hat på sociala medier – nu startas en namnunderskrift för att backa henne.


I fredags blev det officiellt att Gina Dirawi blir årets julvärd i SVT. Hon har tidigare lett program som Melodifestivalen och Grammisgalan samt det nya programmet "Edit: Dirawi", och säger i ett pressmeddelande från SVT att hon ser fram emot uppdraget som julvärd "extremt mycket".

Kort efter att nyheten var ute, började främlingsfientlig kritik mot valet av Gina Dirawi som julvärd florera på sociala medier. Hatet har främst bottnat i att Gina Dirawi är muslim och därför inte passar som julvärd, eftersom julen främst är en kristen högtid.

Nu har kampanjen "Vi backar Gina" startats via minkampanj.nu, som samlar in namnunderskrifter för att visa sitt stöd för Gina Dirawi i den prestigefulla rollen.

" Vi älskar att Gina Dirawi är Årets julvärd! Hon är cool, hon är smart och hon är hon. p.s SD och company. Era hatiska kommentarer och personangrepp på Gina Dirawi representerar inte svenska folkets åsikter. Ni är färre än oss, och med den här namninsamlingen ska vi bevisa det. Vi accepterar inte att hat och inskränkthet färgar samhällsdiskussionen" , skriver Martina Johansson, som startat kampanjen.

I skrivande stund är kampanjen uppe i drygt 11 000 namnunderskrifter.

Ingrid Carlqvist, en av personerna bakom islamfientliga tidningen Dispatch International, var en av dem som var snabba att reagera mot beslutet och skrev bland annat på sin Facebook-sida: "Nä, nu jävlar!!! En muslim ska leda julaftonsfirandet i Sveriges Television! Är de inte riktigt kloka?"

Gina Dirawi kommenterade åsikterna på sociala medier i Göteborgs-Posten.

– Ja, vad ska man säga? Vad jag vet har ingen haft synpunkter på de tidigare julvärdarnas tro, och jag förstår inte varför det skulle vara ett problem? För mig handlar julvärdskapet om att visa värme och kärlek, att man är trygg i studion och kan sprida lugn omkring sig, säger hon till tidningen.

Läs även:

Gina Dirawi blir SVT:s julvärd

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.