Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Domstolsverkets kampanj för fler yngre domare

Publicerad: 25 September 2014, 05:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:27

Kampanjsajt och annonser på Facebook ska locka unga att bli nämndemän.


I våras gav regeringen Domstolsverket i uppdrag att genomföra informationsinsatser för att skapa en yngre nämndemannakår.

Efter det förra nämndemannavalet 2011, var nämndemännens medelålder 56,8 år. Det är de politiska partiernas valberedningar, på kommunal och landstingsnivå, som kan påverka hur kårens ålderssammansättning ser ut, eftersom det är de som nominerar personer till uppdraget.

I år är det återigen nämndemannavalet, och nu drar Domstolsverket igång en kampanj för att locka unga medborgare till uppdraget.

– Kampanjsajten är navet. Sen kommer vi även informera allmänheten om uppdraget för att försöka locka fler yngre, säger Petra Thor Jonzon, Domstolsverkets kommunikationschef, till Dagens Media.

Utöver sajten har myndigheten köpt utrymme i dagstidningar och på Facebook. Domstolsverket har samarbetat med Shepherd Reklambyrå, som finns i Örebro och Jönköping. I den senare staden ligger även myndigheten.

– Shepherd är en jätteliten byrå med ett par personer. Men vi har haft bra hjälp av dem i arbetet, även om huvuddelen av arbetet har skötts internt på myndigheten, säger Petra Thor Jonzon.

Domstolsverkets informationskampanj

• Kampanjsajten www.blinämndeman.se. Där finns information om vad uppdraget som nämndeman innebär i praktiken samt om nya villkor, krav och regler.

• Filmen "Att vara nämndeman", som främst riktar sig till den som inte tidigare har funderat på möjligheten att bli nämndeman. Filmen nås via webbplatsen.

• En kampanj riktad till allmänheten, där de som är intresserade av att bli nämndemän uppmanas att anmäla intresse via politiska partier på orten. Kampanjen består bland annat av annonser i dagstidningar och på Facebook.

• Informationsmaterial till nominerande organ med bland annat foldrar och checklistor som stöd i nomineringsarbetet. Även de väljande organen (kommun- och landstingsfullmäktige) får viss information.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.