De vill utmana Lucia-idealen

2016-12-07 08:41  

Organisationen I am proud och Ohsnap Sweden vill vi belysa att alla skall ha samma rätt att få vara lucia.

I samband med de senaste dagarnas uppmärksamhet kring Åhléns Lucia-annons, har organisationen I am proud, vars syfte är att lyfta kroppspositivism, och Ohpsnap Sweden startat en kampanj i sociala medier för att utmana de kvinnliga Lucia-idealen.  

Den första lucian som utsetts är Moha Frikraft, 26, som har adhd, autism och en medfödd cp-skada.

Under hashtaggen #allasvårlucia står motiveringen:

"Att vara olik andra ser Moha som en styrka som själv har autism, adhd och en medfödd cp-skada. Hon kämpar dagligen för allas lika värde och uppmanar till att andra ska våga vara sig själva. Men att vara olik och sticka ut gör också att man inte passar in i samhällets normer. Men det hindrar inte Moha, speciellt inte i Luciatider".

– Jag vill bryta normerna och tror på olikheter. Varför ska samhället styras av en bild som bestämmer hur alla ska vara? Jag blir ledsen av att folk inte vågar vara sig själva. Strunta i vad alla andra tycker och tänker, säger Moha Frikraft till Expressen.

Bakom kampanjen står Casandra Hallberg och Sophia Anderberg. Syftet med att uppmärksamma olika kroppar och utseenden grundar sig i en vilja att arbeta förebyggande för ungas psykiska hälsa.

– Vi vill visa att alla kroppar är lika mycket värda och att alla människor ska känna sig stolta. Man ska ta hand om sin kropp och älska den, för det är den värd, säger Casandra Halberg till Expressen.

Låt oss presentera Moha - hon är #allasvårlucia - Att vara olik andra ser Moha som en styrka som själv har autism, adhd och en medfödd cp-skada. Hon kämpar dagligen för allas lika värde och uppmanar till att andra ska våga vara sig själva. Men att vara olik och sticka ut gör också att man inte passar in i samhällets normer. Men det hindrar inte Moha, speciellt inte i Luciatider. "Jag är född till Lucia" Utbrister Moha som fyller år den 13 december. När vi frågar henne om hon någon gång agerat Lucia. Detta är en kampanj som @iamproud.se mproud tillsammans med @ohsnapsweden anordnar för att utmana de kvinnliga Lucia-idealen. Tillsammans vill vi belysa att alla skall ha samma rätt att få vara lucia och att vi bör gå samman för att stödja ett lottningssystem, framför framröstning av Lucia. Var med i kampanjen genom att publicera en bild på dig själv som den Lucia du vill vara och publicera med #allasvårlucia. Modell: Moha Frikraft Fotograf: Felicia Margineanu

Ett foto publicerat av LOVE THE BODY YOU ARE IN (@iamproud.se)

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt