Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

De uppmanar till skärpning på internet

Publicerad: 9 Maj 2017, 08:59
Uppdaterad: 9 Maj 2017, 09:13

Med initiativet "Skärpning" vill Make Equal hitta lösningar på problemet med näthat. "Vår huvudförklaring till att problemet är svårt att komma åt är att internet fortfarande inte tas på lika stort allvar som övriga världen", säger Kristina Wicksell, projektledare och utbildningssamordnare på Make Equal.


Stiftelsen Make Equal har lång erfarenhet av att opinionsbilda kring bland annat jämlikhet, normkritik och antidiskriminering, och ligger bland annat bakom initiativ som Fatta-rörelsen, Killmiddag och Twitterklänningen.

Nu lanserar de initiativet "Skärpning", för att hitta lösningar på ett aktuellt problem som även drabbat dem själva: näthat.

– Vår huvudförklaring till att problemet med näthat är svårt att komma åt är att internet fortfarande inte tas på lika stort allvar som övriga världen. Folk har generellt mer överseende med det som händer där och uppfattningen är att man får tåla en hårdare ton. Så länge internet betraktas på det sättet kommer problemet inte att lösas, säger Kristina Wicksell, projektledare för Skärpning och utbildningssamordnare på Make Equal, till Dagens Media.

Ett viktigt perspektiv i satsningen är att flytta fokus från de värsta trollen och hatarna.

– Det är ju faktiskt en ganska liten grupp som är de mest hatfulla, men som får ta en väldigt stor plats. Sedan finns en grå massa som inte säger ifrån eller agerar när de stöter på näthat. Det är människor som antagligen inte menar att driva på och vara en del av hatet, men som inte inser hur mycket värre det blir för den drabbade när ett hatfullt inlägg delas, kommenteras eller gillas av väldigt många, fortsätter Kristina Wicksell.

"Skärpning" finansieras av Arvsfonden och kommer att bestå av tre huvudsakliga delar under de kommande åren.

– Vi kommer dels att ta fram guider för de personer som befinner sig i ett hatdrev kring vilka metoder som finns för att skydda sig. Det kan handla om frågor som hur en polisanmälan görs eller huruvida bevisen försvinner om jag väljer att ta bort en hatisk kommentar från Facebook. Men det kommer även handla om hur du kan hjälpa och stötta någon annan som blir utsatt. Till sist vänder vi oss mot den där gruppen som kanske delar eller gillar hatiskt innehåll, och guida dem i hur de kan ändra sitt beteende för att bidra till ett schysstare klimat på nätet, säger Kristina Wicksell.

kampanjsidan kommer Make Equal att samla information, tips och verktyg.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.