Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Dawit Isaak-priset till turkisk journalist

Publicerad: 27 Oktober 2015, 13:36
Uppdaterad: 23 Juni 2016, 11:42

På Dawit Isaaks födelsedag prisas den turkiska journalisten Erol Özkoray.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dawit Isaak-priset är ett stipendium på 10 000 kronor och har sedan 2007 delats ut av Publicistklubbens Västra på Dawit Isaaks födelsedag, den 27 oktober.

Priset tilldelas personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

I år tilldelas priset den turkiska journalisten Erol Özkoray. Han har under 15 år förföljts i hemlandet Turkiet för sin kritik mot den islamistiska AKP-regimen.

2014 dömdes han till elva månader och tjugo dagars fängelse för sin bok Gezi Phenomenon. Boken handlar om den anonyma graffittin som demonstranter målade under protesterna i Geziparken i Istanbul, 2013.

Idag är Erol Özkoray fristadsförfattare i Växjö.

– En mottagare vars engagemang, hängivenhet och utsatthet i ett turbulent och osäkert område just nu känns extra viktigt att uppmärksamma, säger Publicistklubben Västras ordförande Aldijana Talic till den egna sajten.

Han har tidigare bland annat arbetat som Pariskorrespondent för Turkiets största tidning Hurriyet och Turkietkorrespondent för spanska El País.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.