Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Därför startar Pensionsmyndigheten ett punkband

Publicerad: 12 Februari 2018, 10:58
Uppdaterad: 13 Februari 2018, 07:52

Med punkbandet "Riskgruppen" vill Pensionsmyndigheten sprida kunskap om vad som påverkar pensionen och få fler att logga in på myndighetens hemsida.


Ämnen i artikeln:

Pensionsmyndigheten

Att kommunicera på ett intresseväckande sätt om något som tenderar att ge lite ont i magen och som vi gärna skjuter framför oss – det vill säga pensionen – är kanske inte det lättaste.

Reklambyrån Klirr fick i uppdrag av Pensionsmyndigheten att sprida kunskap om vad det faktiskt är som påverkar pensionen, och dessutom lyckas få fler att välja att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida. Där finns nämligen tips och information om hela pensionen, till skillnad från i det orange kuvertet som bara visar den statliga delen av pensionen.

Kampanjen som lanseras i samband med att Pensionsmyndigheten börjar skicka ut årets orange kuvert består av historien om punkbandet "Riskgruppen" och låten "Ursäkta att vi stör".

–  Om man ska vara krass så är ju pensionsfrågor inte en intresseprodukt och något som man gärna skjuter på framtiden. Dessutom pratar alla banker om pensionen med samma typ av kommunikation. Vi kände att vi behövde göra någonting annat som berör och skapar uppmärksamhet, och Pensionsmyndigheten är ju en neutral part i ärendet, säger Hanna Winéus, projektledare på Klirr, till Dagens Media.

Pensionsmyndigheten har tidigare kommunicerat en del till riskgrupperna, det vill säga de som riskerar att få en lägre pension, men någon kampanj på ämnet har man aldrig tidigare gjort. Googlar man på ”riskgrupper” är det riskgrupper för olika typer av sjukdomar som kommer upp. Nu ville Klirr göra riskgrupper till ett begrepp som även kopplas till pensionen.

– Bandmedlemmarna representerar olika riskgrupper, inte bara i kampanjen utan även som privatpersoner. Det gjorde att de kände att det var extra intressant att jobba med den här frågan. Om man tillhör en riskgrupp är det viktigt att känna till det så att man på så sätt har möjlighet att agera. Vi hoppas kunna skapa en igenkänningsfaktor genom bandmedlemmarna. Att det blev just ett punkband var för att vi ville hitta människor med attityd som ser det som sitt kall att sprida det här budskapet, fortsätter Hanna Winéus.

Just medie- och reklambranschen utgör en av riskgrupperna.

– Det är en extremt viktig fråga för alla i vår bransch att känna till, och ställa krav på arbetsgivarna. Hela en tredjedel av pensionen kan utgöra tjänstepensionen och ännu mer om du är höginkomsttagare, säger Hanna Winéus.

I år har Pensionsmyndigheten slopat prognosen för den allmänna pensionen i det orange kuvertet, eftersom man vill att pensionsspararna ser hela sina framtida pension i stället.

– Vi vet också att mellan 20 och 30 procent av mottagarna av det orange kuvertet tror att det är allt de får, vilket i det flesta fall inte är sant. Nio av tio som finns på arbetsmarknaden har också en tjänstepension. Vår kampanj syftar också till att människor ska förstå att det viktigaste för pensionen är att arbeta så många år som möjligt, betala skatt och ha en tjänstepension. Eftersom banker, försäkringsbolag och andra aktörer naturligt nog mest kommunicerar om de delar de kan tjäna pengar på – privat sparande, placering av premiepension och valbara delar i tjänstepensionen – så kan folk felaktigt få för sig att det är sådana saker som är viktigast för pensionen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, till Dagens Media.

Klirr har jobbat med Pensionsmyndigheten i två år, och står bakom konceptet "Ursäkta att vi stör" som även den här kampanjen är en del av.

Kampanjen består av en musikvideo (ovan) och en dokumentär där man får följa "Riskgruppen" och veta vilka de är, hur de resonerar kring sin pension samt hur de vill sprida sitt budskap. Filmerna har producerats av FLX.

Kampanjen kommer gå i sociala kanaler, webb-tv, Youtube, Spotify och radio med start idag måndag 12 februari.

Bakom kampanjen:

Reklambyrå: Klirr

Projektledare: Hanna Winéus

Creative Director: Filip Lindquist

AD: Jonas Granström

Copy: Andreas Hörnsten

Operativ projektledare: Carmen Recarey

Motion: Tobias Wallin

Original: Lotta Engström

 

Fotograf: Stephanie Andersson

 

Uppdragsgivare: Pensionsmyndigheten

Projektledare: Anna Savelius

Pensionsexpert: Monica Zettervall

 

Produktion: FLX

Regi: Måns Herngren

Producent: Viktor Gauffin

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Pensionsmyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.