Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Därför skrotar Coop alla butikskoncept

Publicerad: 9 September 2015, 04:13
Uppdaterad: 22 Juni 2016, 07:03

Matvarukedjan Coop ska bli effektivare och grönare.


Idag invigs de två första av butikerna som ställts om inom ramen för Coops nya affärsstrategi, Coop Zinkensdamm och Stora Coop Västberga.

Beslutet om en omställning togs redan för ett år sedan, men det är först nu som förändringsprocessen börjar synas. En central del av strategin innebär att Coop under en treårsperiod investerar drygt en miljard i sitt butiksnätverk.

Marknadsdirektör Björn Larsson säger till Dagens Media att planen inbegriper alla delar av Coop och syftar till att modernisera och effektivisera matvarukedjan men också att lägga tonvikten på Coops gröna karaktär. Dessutom genomför man Coops största prissänkning någonsin.

– Det har varit en konkurrensfråga för oss att vi uppfattats som dyrare än vad vi är. Vår huvudmålgrupp är barnfamiljer och de är priskänsliga. Därför gör vi nu den här prissänkningen för att markera mot våra konkurrenter, berättar Björn Larsson.

Totalt sett kommer prissänkningen ske på tusentals varor, men antalet kommer skilja sig från butik till butik beroende på dess format och sortiment. Det är framför allt de varor som huvudmålgruppen handlar mycket av som kommer att prissänkas.

Ännu en del av förändringsprocessen är att butiksformaten ställs om, Stora Coop - storhandel, Coop - vardagshandel och Lilla Coop - kompletteringshandel. Björn Larsson berättar att efter att ha tittat på de tidigare butiksnamnen kände man att det lättaste var att "börja om från början".

– Vi upplevde att associationerna till de tidigare butiksformaten inte alltid har varit positiva och att kunderna ibland inte har kunnat säga vilket slags Coop de har varit inne i. De var för otydliga helt enkelt, samtidigt som butikerna skiljde sig åt i kvalité. Nu sorterar vi upp där och skapar tre tydliga format istället och höjer även vår lägstanivå.

I början av sommaren lanserade Coop reklamfilmen "Välkommen tillbaka" där man lyfter upp varumärkets historia och Coops tillkomst i slutet av 1800-talet som en reaktion mot den tidens matfusk.

– Det är en marknadschefs dröm att ha hand om ett varumärke vars DNA fortfarande är relevant, säger Björn Larsson.

Coops senaste film "Ekoeffekten" är en del av processen mot att stärka Coops gröna varumärke och har enligt kedjans egna beräkningar setts av 20 miljoner människor världen över. Ekoeffekten visar resultaten av en undersökning som forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet genomförde på uppdrag av Coop. Filmen ska visa vad som händer i kroppen när man övergår till ekologisk mat och vill inspirera fler människor att äta ekologiskt för både kroppen och miljön.

LÄS OCKSÅ:

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.