Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Boxer-Robert talar ut

Publicerad: 9 oktober 2009, 07:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:51

Hör mannen bakom Boxer-Robert berätta om dialekten, mamma och hur Robert hindrar honom från att få andra reklamjobb.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Nyfiken på vem som egentligen lånat ut sin röst och blivit Boxer-Robert med hela svenska folket? Här är en artikel ur Dagens Medias papperstidning #17 2009, där Dagens Media sökte och fann mannen bakom rösten:

18 månader efter lanseringen i mars 2000 visste 92 procent av svenskarna vem Boxer-Robert var. Det gjorde honom mer känd än den dåvarande allsångsledaren Lasse Berghagen.

Men trots den massiva exponeringen är identiteten på mannen som blivit Robert med hela svenska folket en hemlighet för de allra flesta. 

På Flashbacks forum, ökänt för att inom timmar avslöja identiteter på allt och alla, finns en tråd från 2007:

”Vem är det egentligen som gör rösten i Boxer-reklamen, och varifrån är han? All info upp på borden nu! Namn, ålder och inkomst. Lever han på detta?”

Men inget fullständigt namn finns där.

En källa som är ytligt bekant med rösten bakom Boxer-Robert beskriver honom som ”en vanlig dude” men vågar inte avslöja hans identitet för Dagens Media.

– De har nämligen ganska hårda sekretessavtal vad jag förstått. Han får inte uttala sig som Boxer-Robert och ska helst inte förknippas med figuren, säger han.

Dagens Media kan dock berätta att mannen som lånat ut sin röst och sitt minspel till Robert heter Urban Frånberg. Han är 40 år gammal och bor i Hägersten utanför Stockholm. Men när Dagens Media träffar Urban bor han tillfälligt i broderns lägenhet på Södermalm.

Iklädd ljusa chinos och en proper rutig kortärmad skjorta slår sig Urban ned i soffan.

Ovan vid intervjusituationen fingrar han  på en snusdosa medan han börjar att berätta sin historia.

I början av 90-talet  lämnade Urban sin hemstad Östersund för att gå musikalteaterlinjen på Balettakademien i Göteborg. Fem år senare kom han till Stockholm med helt andra drömmar än att bli en reklamfigur.

– Målet var att syssla med teater, säger Urban.

Läs hela intervjun med Urban Frånberg, samt Boxer-Roberts skapare Emil Frid, i Dagens Medias papperstidning #17 2009. Om du är prenumerant kan du även läsa den direkt på nätet via DM Plus :

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev