Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

ATG: "Alla bipolära tycker inte likadant"

Publicerad: 23 September 2014, 05:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:26

ATG:s marknadschef Sten Andersen om kampanjen Vinnie, som anmälts till Spelbranschens etiska råd för att kränka bipolära.


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstATG

Nylanserade minihästen Vinnie är en av ATG:s stora kommunikationssatsningar 2014. Kampanjen bygger på payoffen "Ingen dröm är för stor", och i första reklamfilmen framgår att fölet Vinnies pappa har blivit bipolär, därför får sonen klara sig själv hemma i stallet.

Kampanjen, som är framtagen av Åkestam Holst och producerad av FLX, har nu anmälts till Spelbranschens etiska råd.

Bakom anmälan står Anna Gustavsson, som själv har diagnosen bipolär sjukdom och som är ordförande i föreningen Balans i Borås/Sjuhärad. Hon säger till P4 Sjuhärad att filmen om Vinnie är kränkande.

ATG:s marknadschef Sten Andersen:

– Vi beklagar om Anna känt sig utpekad. Det är inte syftet, utan syftet är att förmedla kraften i att ha en dröm. Det är en dröm som är central i ATG:s verksamhet, för kuskar, uppfödare och spelare, bland annat. Detta har vi försökt gestalta med en amerikansk minihäst, där livet innehåller en del hinder längs vägen, varav ett är pappans sjukdom, säger han till Dagens Media.

Anna Gustavsson och hennes förening Balans vill bryta tabun och visa att de flesta med bipolär sjukdom jobbar och har ett socialt liv. Hennes huvudkritik är att en allvarlig psykisk diagnos används i reklam "som inte har något med bipolär sjukdom att göra".

Sten Andersen tycker dock att sjukdomen fyller en funktion i berättelsen om Vinnie:

– Om Anna tycker att filmen inte känns bra så kan jag inte motsäga det. Men ska man gestalta kraften i nån som kämpar sig igenom livet för att uppnå sin dröm så måste vederbörande råka på motgångar längs vägen. Det är ju det som är en del av berättelsen, säger han.

Dessutom har ATG mötts av motsatta reaktioner från andra personer som har diagnosen.

– Det ju inte så att alla bipolära tycker likadant. Vi har haft många positiva reaktioner från bipolära som varit glada för att deras sjukdom synliggörs, även om det inte var huvudidén med filmen.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstATG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.