Gå direkt till textinnehållet

Antje Jackeléns utmärkelse "Hetast i Almedalen" tas upp i kyrkomötet

Jäv bakom byråns utmärkelse av ärkebiskop Antje Jackelén, enligt kritiker. Frågan hamnar nu i kyrkans högsta beslutande organ.

Nyligen utnämnde pr-byrån Westander ärkebiskop Antje Jackelén till "Hetast i Almedalen", främst för hennes mångfaldsarbete. Det är åttonde gånger som byrån delar ut priset.

Den här gången möttes utmäningen av kritik från flera kristna debbatörer, efterson Westander har Svenska kyrkan som kund. Dag Sandahl skrev bland annat i sin blogg:

"Trollkarlen ropar: 'Betala pr-byrån så får ni det ni betalat för. Påhittsbranschen ger er den verklighet vi vill att ni ska få.

Och finessen, gott folk, är att ni inte ens ska fatta att vi lurat er!'

/.../

Det är inte orimligt att konstatera att Antje Jackelén har problem.

Och därmed Svenska kyrkan.

Sådant ska upp i kyrkomötet."

Dag Sandahl har nu skrivit en motion till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, där han föreslår att det beslutar att beklaga att allmänheten vilseletts och att kyrkostyrelsen får i uppdrag att undersöka om Svenska kyrkan kan säkras mot kupper som minskar trovärdigheten, enligt tidningen Östran.

Patrik Westander, Westanders vd, kallar kritiken från Dag Sandahl för en "hedersutmärkelse".

– Med tanke på Dag Sandahls syn på bland annat kvinnopräster och homosexualitet är motionen närmast att betrakta som en hedersutmärkelse. Jag har med stigande förvåning läst Dag Sandahls blogg och hade varit mer bekymrad om han höjt Westander till skyarna, säger Patrik Westander.

Att priset ifrågasätts och kritiseras för jäv är bra, enligt Westander, eftersom det då kan tydliggöras att utmärkelsens tas fram av en extern jury med ledamöter från ideella organisationer, media och näringsliv.

 

Publicerad 2014-07-14 09.41Uppdaterad 2015-12-06 12.33

Dela artikeln: