Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Anna Zackrisson: "Intressant med en kvinnlig voyeur"

Publicerad: 1 februari 2015, 05:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:15

Anna Zackrisson hämtar inspiration från gatufoto och tv-serien ”Transparent”.


Ämnen i artikeln:

B-Reel

Varje vecka ber Dagens Media en av Sveriges mest kreativa branschprofiler dela med sig av sina viktigaste inspirationskällor just nu.

Denna vecka har turen kommit till Anna Zackrisson, ny regissör på B-Reel samt kvinnan bakom SVT:s julkalender "Piratskattens hemlighet".

Hon berättar om gatufotografen Vivian Maier, en kommande reportagebok samt vilken tv-serie som inspirerar mest just nu.

Vivian Maier (gatufotografi) 

"Gatufotografi har alltid inspirerat mig. (Helen Levitt, Anders Petersen, tex.). Just nu är det Vivian Maier, hennes förmåga att fånga ögonblick och hur hon kapslar in tidsepokerna – 40 tal till 90 tal i USA – så precist. Maier tog hundratusentals fotografier under sitt liv, men publicerade aldrig en enda. De upptäcktes av en slump först efter hennes död, vilket i sig är kittlande. Dessutom är det intressant med en kvinnlig voyeur, betraktaren är historiskt en sådan manlig arketyp. Hennes bilder berättar sin egen historia och ger upphov till nya tankar och perspektiv. Det känns ofta som att hon tagit bilderna i smyg eller överraskat sitt objekt precis innan hon tar bilden. Och där finns så mycket humor, Vivan Maiers tagning på vardagslivet. Kolla också in hennes självporträtt – långt borta från selfiepinnen!”

 

”De förklädda flickorna i Kabul” (reportagebok)

"Är väldigt spänd på Jenny Nordbergs reportagebok ”De förklädda flickorna i Kabul” som kommer ut senare i februari. En överraskande berättelse om flickor som klär ut sig till pojkar för att få fördelar i samhället, det handlar alltså inte om att flickorna själva känner att de är födda i fel kropp. De gör det för att deras familjer eller de själva kan tjäna på att de låtsas vara av manligt kön. En anpassning till ett förtryck och en överlevartaktik som känns både obehaglig och gripande.”

 

”Transparent” (tv-serie)

"Transparent är både befriande och inspirerande därför att den på ett så oförblommerat och humoristiskt sätt låter alla karaktärer vara egocentriska, oförskämda, barnsliga och därmed så älskvärda, det skapar utrymme att känna med dem alla. Speciellt förtjust är jag ändå i Jeffrey Tambors och Judith Lights karaktärer.”

 

LÄS ÄVEN TIDIGARE BRANSCHPROFILER OM SINA INSPIRATIONSKÄLLOR:

 

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

B-Reel

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.