Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Amnesty släpper reklamfilm om samvetsfångar

Publicerad: 23 juni 2016, 11:38
Uppdaterad: 23 juni 2016, 11:43

Amnestys nya kampanj uppmärksammar människor som har blivit fängslade för att ha stått upp för något de tror på – och den journalist som suttit fängslad längst tid i världen.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Amnesty International släpper nästa vecka en ny reklamfilm, med syftet att uppmärksamma den situation tusentals samvetsfångar befinner sig i idag – människor som har blivit fängslade för att ha stått upp för något de tror på. Filmen handlar om den journalist som suttit fängslad längst tid i världen.

Det är den uzbekiske, regimkritiske journalisten Muhammed Bekhzanovs dotter Aigul som porträtteras, där hon berättar om sin pappas situation. Muhammed Bekhzanovs greps för sin påstådda inblandning i ett bombdåd, torterades och dömdes 1999 till 15 års fängelse. Hans framtvingade "bekännelse" utgjorde den enda bevisningen mot honom, och domstolen tog ingen notis om den tortyr han vittnade om, enligt Amnesty. Hans straff förlängdes i februari 2012.

– Genom Muhammads historia visar vi hur Amnesty arbetar. Vi bedriver ett liknande arbete för väldigt många människor runt om i världen. Just nu har vi också en aktion där vi vädjar till de uzbekiska myndigheterna att frige Muhammad omedelbart och ovillkorligt. Som organisation är vi helt beroende av stöd från privatpersoner, eftersom vi är mycket restriktiva när det gäller statligt stöd och bidrag - detta för att kunna vara helt oberoende, förklarar Sofia Fjellestad, kommunikations- och fundraisingchef för Amnesty Internationals svenska sektion, i ett pressmeddelande.

Filmen har tagits fram av Amnesty Internationals internationella sekretariat och efterbearbetats av svenska Head & Tail. Speaker för den svenska versionen är skådespelaren Marie Richardson.

Reklamfilmen kommer visas på bland annat på TV4, TLC, National Geographic och TV3 under veckorna 26-31.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev