Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Amnesty ska "skapa motvind för världens översittare"

Publicerad: 19 december 2017, 15:33
Uppdaterad: 19 december 2017, 16:47

Amnesty swish-kampanjar med Donald Trump och Kim Jong-Un: "Mänskliga rättigheter är under attack från alla håll och kanter", säger Joanna Backman, kommunikatör på Amnesty.


Ämnen i artikeln:

Amnesty

Organisationen Amnestys ska "skapa motvind för världens översittare". I sin senaste kampanj använder de USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

– Mänskliga rättigheter är under attack från alla håll och kanter. Vi jobbar med mänskliga rättigheter och kritiserar makthavare när det behövs. Då spelar det ingen roll vilken ideologi och regering som de här personerna företräder. Då tyckte vi att humor var ett effektivt sätt att inte bara väcka människor, utan också beröra dem, säger Joanna Backman, kommunikatör på Amnesty, till Dagens Media och fortsätter:

– På så sätt tycker vi att den här kampanjen belyser den här problematiken på ett väldigt roligt sätt.

Kampanjen "Swiiiissh" är framtagen tillsammans med Reform Act och uppmärksammar människor på att svisha pengar till Amnesty.

Just nu syns endast Kim Jong-Un och Donald Trumps ansikten på organisationens annonser, vilka främst syns i tunnelbanan.

– Vi får se om det kommer några flera framöver, men det är de som är klara och rullar just nu. Den allmänna personen i Sverige vet vem Donald Trump är, och han har ett karakteristisk utseende som många känner igen. Det hoppas vi kan ge resultat och folk öppnar öppnar ögonen för fler typer av översittare framöver.

Vad vill ni med den här kampanjen?

– Det handlar självklart om att svisha pengar till oss. Sen handlar också om att på något sätt visa att världen inte är svart och vit. Kim Jon-Un är en diktator,men Donald Trump är en folkvald president, och genom att lyfta in honom i den här kampanjen vill vi visa att det finns en trend i världen där man går mot en mer söndrande politik, som gör skillnad på människor, säger Joanna Backman och fortsätter:

– Den typen av politik resulterar i olika typer av diskriminering och även att hat och diskriminering kan normaliseras.

Amnestys kampanj rullade i gång på allvar under den här veckan, och kommer under jul och nyår även att gå att se på Instagram.

"Skapa motvind för världens översittare". Om du blickar framåt – vad hoppas ni det här kan resultera i?

– Förhoppningsvis att folk har öppnat ögonen för hur världsläget ser ut. Men också att folk har förstått vad Amnestys del i det är.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Amnesty

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.