Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Amnesty burar in aktivister

Publicerad: 10 Januari 2012, 08:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:36

Amnesty drar igång en kampanj för att uppmärksamma folk på att det imorgon är tio år sedan de första fångarna fördes till lägret i Guantánamo Bay.


Ämnen i artikeln:

AmnestyGarbergs

Under parollen ”Ett decennium för mycket” genomför Amnesty en aktion på Stureplan i Stockholm.

I morgoneftermiddag placerar organisationen en bur mitt på Stureplan där aktivister iförda orange overaller ska hållas ”fängslade”. Buren är en modell av de burar som används i Guantánamo, berättar Amnestys pressekreterare Emma Hernborg.

Besökarna kan låsa upp burens grind och signera ett upprop som ska skickas till USA:s president Barack Obama innan han håller sitt årliga state of the union-tal.

– Nu har vi haft tio år av urholkade mänskliga rättigheter och Amnesty har länge motsatt sig lägret. Nu har vi valt att rikta oss specifikt till Obama eftersom har lovade att han skulle stänga Guantánamo när han tillträdde som president, och nu har det gått tre år, säger Emma Hernborg.

Besökarna kan även välja att signera uppropet via en läsplatta som Amnesty har på plats vid Stureplan. Läsplattan interagerar med den stora Stureplansskärmen och belysningen på Anglaishuset. Skriver besökaren under så öppnas grinden på hela huset.

Temat återkommer även i mobilen där man kan ladda ner en skärmbakgrund som gör att det ser ut som om man låser upp en grind, bestående av den amerikanska flaggan, varje gång man låser upp mobilen.

Amnesty har tidigare också använt sig av skrämbakgrunder där man bland annat kunnat låsa upp ett handfängsel.

Skärmbakgrunderna har tagits fram i samarbete med reklambyrån Garbergs, som även är inblandade i morgondagens aktion.

– Kortsiktig vill vi skapa uppmärksamhet kring Guantánamo. Men på lång sikt hoppas vi att människor tecknar sig som sms-aktivister. Då får man ett sms en gång per vecka och om man svarar så skriver man under ett vädjande, säger Emma Hernborg.

Kampanjen går även i print med ett införande i DN Kultur, samt i Ipad-versionen, i morgon. Dessutom ska Amnesty hålla i ett panelsamtal med anledning av att det är tio år sedan Guantánamo öppnade.

Amnesty runt om i världen ska också genomföra aktioner i morgon. Det blir bland annat i Australien, USA, Frankrike, Tyskland och Spanien.

<iframe width="442" height="249" src="http://www.youtube.com/embed/yF3cxxOPQIw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AmnestyGarbergs

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.