torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Alkoholreklam i tv kan stoppas

Publicerad: 20 december 2011, 06:43

Granskningsnämnden för radio och tv ska utreda om det går att stoppa alkoholreklam som sänds från utlandet. Bakgrunden är den anmälan mot 32 företag som nykterhetsförbundet IOGT-NTO gjorde i våras.

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenMTGKanal 5TV3IOGT-NTOKampanj

DT

Dante Thomsen


Det var i samband med en debattartikel i Svenska Dagbladet som IOGT-NTO riktade skarp kritik mot de tv-kanaler som kringgår svensk alkohollag genom att sända från Storbritannien.

32 av företagen, där bland annat Titan, Kanal 5 och MTG ingick, anmäldes också till Granskningsnämnden för radio och tv, som nu alltså beslutat att gå vidare med ärendet.

IOGT-NTO:s hopp står till den nya effektlandsprincipen, en del av ett EU-direktiv i den nya radio- och tv-lagen, vilken innebär att en tv-kanal som sänder mot svensk publik kan tvingas följa svenska lagar och regler.

– Vi har en tydlig lagstiftning som säger att alkoholreklam i tv är olagligt. Tv-kanaler som sänder från Storbritannien har hittills kunnat kringgå lagen men med nya Radio- och tv-lagen finns en möjlighet att komma åt problemet, och det är fantastiskt kul att Granskningsnämnden nu går vidare med ärendet, säger IOGT-NTO:s verksamhets Sara Heine i ett pressmeddelande.

Senast den 1 februari ska tv-kanalerna yttra sig. Om så inte sker är nykterhetsförbundets förhoppning att Granskningsnämnden ska kontakta de berörda myndigheterna i Strbritannien för att få tv-kanalerna att sluta sända alkoholreklam.

Skulle det hela gå igenom är det en seger för IOGT:NTO, men ärendet kan fortfarande komma att prövas i EU-domstolen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev