Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Kampanjaktuelle "The Mountain" berättar om samarbetet med Sodastream

Publicerad: 3 December 2016, 06:00
Uppdaterad: 5 December 2016, 05:11

LÖRDAGSINTERVJU. Game of Thrones-stjärnan Hafþór Júlíus "Thor" Björnsson, även känd som Gregor “The Mountain” Clegane, är aktuell med Sodastreams senaste kampanjfilm "Shame or Glory". För Dagens Media berättar han om sitt miljöengagemang, samarbetet med Sodastream och om att vara en av världens starkaste män.


Ämnen i artikeln:

Sodastream

Hafþór Júlíus "Thor" Björnsson är för bevandrade Game of Thrones-fans känd som den brutale krigaren Gregor “The Mountain” Clegane. Till vardags är han en av världens starkaste män och äter 10 000 kalorier per dag. Men han kämpar också för miljön och likställer respekten för sin kropp med respekten för naturen.

Den isländske skådespelaren är nu kampanjaktuell med Sodastreams senaste reklamfilm: Game of Thrones-parodin ”Shame or Glory”. Reklamfilmen baseras på en scen där Cersei Lannister tvingas gå genom staden följd av Septa Unella som ringer en klocka och ropar ”shame”. I Sodastreams tappning följer Septa Unella efter en man och ropar ”shame” – som straff för att han köpt buteljerat vatten.

”The Mountain” säger att det var självklart att medverka.

– För mig var det inget snack om saken. Vi har jobbat tillsammans i över ett år och jag tycker Sodastream gör ett bra jobb. De gör det möjligt för människor att ta hälsosammare och mer naturliga beslut, som att använda sitt eget kranvatten. Kranvattnet i Paris till exempel, där jag är just nu, är fantastiskt. Och i många av världens städer är det precis lika bra.

Var kommer ditt miljöengagemang ifrån?

– Det är väldigt viktigt för mig att ta hand om min kropp, att äta näringsrik mat och naturliga produkter från jorden. På samma sätt som jag respekterar min kropp, respekterar jag jorden och överflödet av fantastiska saker som kommer från den. Att värna om miljön var ett värde jag anammade redan i barndomen.

Vad hoppas du uppnå med ditt ”fuck plastic bottles”-budskap?

– Det produceras över en miljard plastflaskor varje dag. De flesta av dem hamnar i parker, hav och på soptippar. Det skadar vår moder jord och dödar djuren, till exempel delfinerna, och vi behöver få ett stopp på det. Det är precis vad jag och Sodastream vill bidra med.

Vad säger du till dem som förnekar global uppvärmning?

– Jag tror att vare sig människor tror på global uppvärmning eller inte, borde alla ta fullt ansvar för den påverkan vi har på miljön.

Game of Thrones tog världen med storm när serien hade premiär 2011. Thor Björnsson gjorde entré först i den fjärde säsongen som ”The Mountain”. Under 2017 rullar den sjunde säsongen ut.

Kan du berätta någonting om den kommande säsongen?

– Det enda jag kan berätta är att den kommer bli väldigt bra. Jag känner mig riktigt stolt. Det bästa med Game of Thrones är ju att man aldrig kan förutse vad som kommer hända. Så det skulle jag inte spoliera.

Hur är det under inspelningarna?

– Människorna är fantastiska. Det är ett nöje att arbeta tillsammans med dem. Game of Thrones är helt klart en av de kändaste serierna och jag är stolt att vara en del av den. Att spela ”The Mountain” är väldigt kul, men också utmanande. Jag måste till exempel bära en tung rustning som väger 30 kilo. Och vi jobbar långa timmar. Bara för en scen som är tio sekunder lång kan det ta upp till tolv timmar för att få det helt rätt.

De senaste fem åren har Thor Björnsson som sämst varit trea i tävlingen “Världens starkaste man”. Det krävs hård disciplin och ännu hårdare träning, men även rätt gener för att kunna bli så stor, berättar han. Thor Björnsson är 205 centimeter lång och väger omkring 190 kilo.

– För mig är träning en livsstil och jag kommer fortsätta träna så länge jag bara kan. Det krävs disciplin, men också rätt kost. Jag äter mellan 8 000 och 10 000 kalorier varje dag och jag följer en strikt diet som hjälper mig att hålla vikten. Till exempel består min frukost består av sex ägg, sex baconskivor, 200 gram havregrynsgröt, russin, jordgubbar och blåbär. Och det är bara det första av sex mål jag äter varje dag. Dessutom tränar jag hela tiden och fortsätter att utmana mig själv.

– Jag är en upptagen man, men oavsett hur upptagen jag är, hittar jag alltid sätt att prioritera min kropp och mina atletiska mål.

Hur stark är du?

– Stark nog att bräcka ett 1000 år gammalt rekord. Jag tävlade i ”Världens starkaste viking” i Norge. Efter tävlingen bad arrangören mig att slå det 1000 år gamla rekordet som då hölls av en annan viking, Orm Storulfsson, som var känd för att vara oerhört stark.

Thor Björnsson berättar att det krävdes sju män för att lyfta upp en 650-kilo tung stock på Orm Storulfssons axlar. Han tog sedan tre steg.

– Den dagen bröt han ryggen på grund av det enorma trycket och blev aldrig densamma igen. Han dog kort därefter. Jag bestämde mig för att ge rekordet ett försök. Trycket från tyngden kändes i varje ben i min kropp.  Jag var så fokuserad på tyngden att jag inte visste hur många steg jag tog. När jag släppte stocken visade det sig att jag tagit fem steg och slog det 1000 år gamla rekordet. Och ryggen klarade sig bra.

Se reklamfilmen här

 

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sodastream

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.