fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Journalister i Azerbajdzjans mutkampanj

Publicerad: 5 september 2017, 10:17
Uppdaterad: 5 september 2017, 11:40

Nära tre miljarder dollar ska ha betalats ut till europeiska politiker och journalister i syfte att tysta landets kritiker. Det avslöjar en stor internationell granskning.

Ämnen i artikeln:

The Guardian

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


Det är tidningarna The Guardian och Berlingske som idag berättar om hur mutor ska ha betalts ut till högt uppsatta politiker och journalister i Europa i ett försök att bättra på Azerbajdzjans rykte.

Granskningen är ett samarbete mellan ett 15-tal europeiska och amerikanska medieredaktioner.

Mutorna, som sammanlagt uppges uppgå till flera miljarder dollar, uppges överförts från Azerbajdzjan och Ryssland via Danske Banks estniska verksamhet och tvättats genom brittiska företag. De omkring 16 000 utbetalningarna ska ha skett under en period mellan 2012 och 2014 då Azerbajdzjan kritiserades hårt av omvärlden. Landets anklagades bland annat för korruption, brott mot mänskliga rättigheter, gripande av journalister och för att manipulera val.

Poängen med lobbykampanjen ska med andra ord ha varit att tysta de som var kritiska mot landet och dess president Ilham Aliyev, skriver The Guardian.

Och anstängningarna var kanske inte helt resultatlösa, visar det sig. Bland de som tog emot pengar fanns bland annat medlemmar i Europarådets parlamentariska församling, Pace. Församlingen röstade 2013 emot en rapport som var kritisk till Azerbajdzjan, skriver TT.

Även USA:s president Donald Trump är inblandad i härvan på ett hörn. Det sedan en affärspartner till bygget av ett Trump Tower i Azerbajdzjans huvudstad Baku dykt upp på listorna över personer som tagit emot pengar. Presidenten, som sedan tidigare dragit sig ur projektet, har ingen direkt koppling till mutskandalen. Därmot väcker det frågor om hans val av affärspartners, skriver The Guardian.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev