Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

"Jag är väldigt glad och stolt över tonaliteten i våra filmer"

Publicerad: 18 augusti 2017, 11:41
Uppdaterad: 18 augusti 2017, 12:21

Ikeas marknadschef Patrik Nygren-Bonnier. Foto: Janne Naess

Ikeas marknadschef Patrik Nygren-Bonnier berättar om vad hyllade konceptet "Där livet händer" betyder för varumärket – och vad som pågår hos Ikea under hösten.


Ämnen i artikeln:

Ikea

Ikea-katalogen – med sin upplaga på 203 miljoner examplar – är nu lika populär som två av världens mest spridda skrifter: Biblen och Koranen.

Det konstaterade Business Insider efter en uträkning i samband med att 2018 års printutgåva av inredningkatalogen i slutet av juni började skeppas ut till hushåll världen över.

Hos Ikea är det just nu fullt upp, berättar marknadschef Patrik Nygren-Bonnier för Dagens Media. Förutom katalogen är man i färd med att lansera höstens nyheter med events i varuhusen och i centrala Stockholm, och med annonsering och utomhus-enheter.

– I september kör vi också vidare med "Där livet händer" i TV, digitalt och utomhus. Och i sista veckan i augusti börjar kampanjen för vår nya kökspop-up mitt i centrala Stockholm. Slutligen har vi ett PR-event för vår Hay-kollektion i nästa vecka. Det är ju en kollektion som redan före lansering har fått mycket uppmärksamhet, säger han till Dagens Media.

En av kampanjerna som just nu går är baserad på den Sifo-undersökning Ikea nyligen presenterade, kallad "Allt du vill veta om livet i vardagsrummet". Undersökningen ska avslöja både lite märkliga och pinsamma beteenden som vi kanske helst inte pratar högt om.

– Det är väldigt roligt att se att flera tusen personer redan har gått in och svarat på kampanjundersökningen.

Just vardagsrummet kommer fortsätta att ligga i fokus hos Ikea under hösten, säger Patrik Nygren-Bonnier.

– Det känns väldigt spännande att vi på Ikea samlar oss kring ett av hemmets viktigaste rum. Vi har tagit fram många nya produkter, framför allt har vi ett gjort en rejäl uppdatering av soffsortimentet. Vi har byggt om våra avdelningar på varuhusen så att de blir mycket mer inspirerande, likadant på ikea.se. Och sen kommer vi att göra massor av kommunikation kring vardagsrummet under hela året.

Patrik Nygren-Bonnier. Foto: Janne Naess

Konceptet "Där livet händer" har fått stor uppmärksamhet under senaste året – vad betyder de filmerna för er som varumärke?

–  Vi – tillsammans med våra samarbetspartners Åkestam & Holst och produktionsbolaget Bacon – lägger ned väldigt mycket tid på att hitta historier och göra filmer som visar hur svenskarna lever idag. Tillsammans med varandra, och tillsammans med våra produkter. När vi hittar historier som vi själva berörs av och tycker är viktiga, vet vi att vi även kommer att beröra andra, säger han och fortsätter:

– Sen är det en tunn linje mellan att filmerna ska beröra på riktigt, och att de ska bli platta, förväntade och känslomässigt smetiga. Jag är väldigt glad och stolt över tonaliteteten i våra filmer. När det gäller effekten av "Där livet händer" är otroligt glädjande att se att man har en mycket positiv utveckling för reklamerinran och varumärkes-kpi:er som är kopplade till gillande av Ikea.

"Där livet händer" kommer att fortsätta som tema för många av Ikeas kommunikationsaktiviteter framåt.

– Ikea har varit en del av svenskarnas liv i mer än 70 år, och med tanke på hur vi växer tillsammans med vår kunder och utvecklar vårt koncept och erbjudande är jag övertygad om att Ikea kommer att vara där livet händer för svenskarna i många, många år framåt.

Vad ser du som er största framgång under året som gått?

– Det har i många avseenden varit ett fantastiskt år för Ikea Sverige, marknadsavdelningen på Ikea och för våra samarbetspartners. Om jag bara ska lyfta ut ett par saker är vi på Ikea Sverige väldigt stolta och glada över att vi under året har fortsatt att utveckla ett riktigt konkurrenskraftigt service-paket och vår tillgänglighet som gör att vi når och förenklar vardagen för ännu fler svenskar.

När det gäller kommunikationen är Patrik Nygren-Bonnier väldigt stolt över att han nu hör många prata om Ikea och bolagets reklam – både kollegor och kunder.

– Att de berörs, reflekterar, kommenterar och diskuterar det vi gör. Väldigt, väldigt ofta positivt. Och ibland kritiskt. Och så tycker jag att det ska vara för ett av Sveriges och världens största varumärken.

Kommer ni att göra någon förändring i mediemixen inför hösten?

– Nja, vi fortsätter med vår lagda strategi men kommer självklart att göra en del mindre och några större förändringar. Vi fortsätter till exempel att satsa stort på CRM och kommer i år att kunna göra ännu mer insikts- och datadriven kommunikation. Vi har under några år investerat ordentligt i kompetens och system inom det här området. Vi kommer också att fortsätta att göra ännu mer rörligt innehåll och flyttar ännu lite mer pengar till de digitala kanalerna. Dessutom har vi några spännande överraskningar under året.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Ikea

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.