Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

"Hovet gör barnafödsel till pr"

Publicerad: 20 april 2016, 10:10
Uppdaterad: 20 april 2016, 10:23

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson ger hovet skarp kritik efter födseln av prins Carl-Philips och prinsessan Sofias son: "Jag hoppas att fler medborgare genomskådar detta mediespektakel".

Ämnen i artikeln:

Hovet

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


Dagens Media har tidigare skrivit om uppmärksammade annonser från Republikanska föreningen. Senaste annonsen rullade ut för lite mer än en månad sedan, i samband med prins Oscars födelse, där copyn löd: "Det blev ett vanligt barn".

Efter att prins Carl-Philip och prinsessan Sofia igår fick sitt första barn har Republikanska föreningens ordförande, Yasmina Larsson, tröttnat.

Hon menar att monarkin som statsskick bygger på att det avlas barn inom en kunglig familj och att dessa barn kan användas i ett politiskt pr-arbete.

– Monarkin som statsskick bygger ju på att det avlas fram barn inom familjen och därför är det logiskt, om än absurt, att dessa barn också används flitigt i pr-syfte från kungafamiljen. De är väl medvetna om att stödet för monarkin sett över tid minskat och de har naturligtvis ett stort egenvärde i att Sverige förblir en monarki. Kungafamiljen har den senaste tiden blivit mycket smartare. De har för första gången exempelvis medgivit att de anlitar pr-byråer för att stärka sitt egenintresse – att bevara monarkin, säger hon till Dagens Media via mejl och fortsätter:

– De arbetar professionellt med bilden av sig själva på ett helt annat sätt än tidigare. Vi lär inte se några fler presskonferenser som den där kungen "vände blad" igen. Kungahuset har lyckats hålla sig undan mediala granskningar och media används flitigt i deras pr-arbete. Hovet slarvar aldrig bort det pr-värde som födelsen av ett barn ger. Jag hoppas bara att fler medborgare genomskådar detta mediespektakel och att det väcker tankar om det orimliga med monarkin. För visst är det väl ändå märkligt att vi i vårt demokratiska Sverige 2016 värdesätter en familj, ett barn, över andra?

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev