Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Här är Sveriges Tidskrifters riktlinjer för native

Publicerad: 20 Juni 2017, 08:49
Uppdaterad: 20 Juni 2017, 09:10

Foto: Janne Naess

Undvik otydliga ord som ”samarbete” och håll annonsmärkningen synlig oavsett var i innehållet användaren befinner sig – det rekommenderar Sveriges Tidskrifter för att tydliggöra gränsen mellan journalistik och reklam.


Ämnen i artikeln:

native advertisingSveriges Tidskrifter

Idag presenterade Sveriges Tidskrifter sina riktlinjer och rekommendationer för hur man bäst ska märka native advertising och förtydliga gränsen mellan journalistik och reklam. Syftet med riktlinjerna är att underlätta för både annonsörer och mediehus om vad som gäller och hur man praktiskt ska gå tillväga när man utformar den typen av material.

När Sveriges Tidskrifter och IRM för första gången någonsin undersökte tidskriftsbranschens omsättning och intäktsfördelning kom man fram till att native advertising kommer öka med 15 procent under det kommande året.

– Marknaden ökar kraftigt och studier visar att det är en förvirrande reklamform för många. Det är inte så lätt för läsarna att avgöra vad som är vad, konstaterar Thomas Eriksson, digital chef och ansvarig utgivare på Egmont Publishing, från scenen.

Den röda tråden när det kommer till annonsmärkning av native advertising är ”tydlighet”.

Därför bör annonsörer och publicister, enligt riktlinjerna, bland annat undvika begrepp som ”sponsrat”, ”samarbete” och ”promotion”. Annonsmärkningen bör också alltid vara ”in screen”, det vill säga att var man än är på en sida eller i ett klipp så ska annonsmärkningen vara synlig. Det är också viktigt att se till så att märkningen följer med när innehållet delas på flera plattformar.

Samtidigt konstaterar Thomas Eriksson att marknaden är i ständig förändring och rättsläget är oklart. Det saknas vägledande domar. Däremot så ökar antalet anmälningar och fällningar hos Reklamombudsmannen (RO) som är kopplade till native advertising och det, menar Sveriges Tidskrifter, är ett tecken på att det måste till en ökad tydlighet och en branschgemensam standard.

– Men i ärlighetens namn får vi se hur länge det här är aktuellt, det är möjligt att vi kommer behöva skruva på riktlinjerna igen.

På plats under seminariet var även Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig som ser positivt på riktlinjerna. Däremot sade hon, precis som Sveriges Tidskrifters arbetsgrupp, att riktlinjerna inte är någon garanti för att inte fällas av RO.

– Jag tycker att det är jättebra och viktigt att branschen har tagit det här steget. Det är även bra att det är i linje med övriga branschorganisationer som IAB:s riktlinjer för influencer marketing och TU:s riktlinjer. Det finns en samsyn och det är glädjande och också det allra bästa för konsumenterna, säger hon.

Ett område som gränsar till native advertising är influencer marketing där RO nyligen fällde flera kända influencers. Även där har riktlinjer tagits fram för att leda annonsörer och publicister rätt när det kommer till annonsmärkning och hantering av dessa samarbeten.

Även TU har kommit med riktlinjer för native advertising, något Dagens Media berättat om tidigare. Även de vände sig mot ord som kan tolkas olika, så som ”samarbete”.

Sveriges Tidskrifter definierar native advertising på följande vis:

”Innehållsannonsering som följer en plattforms visuella design och användarupplevelse för innehåll som text, ljud och bild. Användaren upplever innehållet som en naturlig del av det redaktionella, men det ska – precis som med annan reklam – tydligt framgå att det handlar om en annons”.

Arbetsgruppen som tagit fram riktlinjerna består av:

Thomas Eriksson, Digital chef och ansvarig utgivare, Egmont Publishing (ordf.)Helena Holmström, Commercial Creative Director/Native Studio, Aller MediaCamilla Sandström, affärsutvecklare och dåvarande chef Creative Studio, Bonnier TidskrifterKristofer Steneberg, Kommersiell redaktionschef, tidningen ChefFredrik Wass, Omvärldsbevakare, Sveriges Tidskrifter

Här är Sveriges Tidskrifters rekommendationer:

Använd något eller en kombination av följande begrepp för märkning av native advertising: ”reklam”, “annons” eller “annonssamarbete”. Användning av begrepp som kan ha flera betydelser ska undvikas. Exempel på sådana begrepp är ”sponsrat”, ”samarbete” eller ”promotion”. Annonsens avsändare måste framgå tydligt i alla sammanhang. För ökad tydlighet rekommenderas även att annonsörens logotyp publiceras som avsändare. Innehållet bör grafiskt avvika från övrigt redaktionellt material. Det kan göras genom till exempel grafiska element, annat typsnitt, storlek, bakgrundsfärg, ram, platta, etc. Annonsmärkning måste även finnas på de platser där innehållet distribueras, till exempel i puffar och inlägg i sociala medier. Annonsmärkning bör alltid finnas ”in screen”. Det innebär att märkningen bör vara synlig oavsett var i innehållet man befinner sig.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.