fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

"Handeln drivs allt mer av kampanjer och reor"

Publicerad: 24 november 2017, 06:00
Uppdaterad: 24 november 2017, 06:40

Black Friday – USA:s största shoppingdag. Foto: Wikimedia

Köpfesten Black Friday omsätter 3,6 miljarder kronor – och antalet shoppinghögtider ökar.

Ämnen i artikeln:

Black FridaySvensk Handel

JN


I dag brakar köpfesten "Black Friday" loss, som är klämdagen efter Thanksgiving – och den största shoppingdagen i USA. På väg hem från kalkonfrosseriet passar många amerikaner på att göra sina första julklappsinköp.

Sedan några år tillbaka omfamnas "Black Friday" även av den svenska marknaden. Enligt branschorganisationen Svensk Handel uppger 78 procent av handlarna att Black Fridays betydelse för har ökat de senaste åren. Var tredje handlare säger att de kampanjar i samband med dagen och bland e-handlare är andelen ännu högre. Förra året ökade omsättningen under Black Friday med 1,3 miljarder kronor, enligt branschorganisationen, och totalt omsatte handeln 3,6 miljarder kronor. Det innebär att varje person i genomsnitt handlade för 1817 kronor, enligt Postnords e-barometer. 

Allt fler shoppingdagar

Black Friday. Black Week. Cyber Monday. Singles Day. Mellandagsrea. Sommarrea. Midseason Sale.

Antalet shoppingdagar växer i den svenska handlar-kalendern, och även Halloween har blivit en shoppinghögtid inom vissa branscher.

Att handeln i Sverige drivs av kampanjer och reor i allt högre utsträckning, är ett uttryck för att konkurrensen om kunderna har hårdnat, menar Hans Tjernström, som är presschef på Svensk Handel.

– I dag krävs det något extra för att fånga kundens intresse, säger han till Dagens Media, och fortsätter:

– Grundidén med dessa kampanjperioder är att skapa en "happening" i butiken som ska locka kunderna att komma dit. Det handlar om kampanjtillfällen snarare om specifika dagar. En del har förlängt perioden till en hel vecka – Black Week – och andra kampanjar under en helg, säger han.

Konsumenterna har idag enorma valmöjligheter, menar presschefen, och handlarna befinner sig i en situation där de konkurrerar internationellt och med stora nätaktörer. Dessutom på en marknad där pris-transparensen är total.

 –Vikten av att förstå den nya konsumenten och den nya marknaden är enorm idag. Att ha en digital strategi är en grundförutsättning, och många mindre aktörer har det tufft. Man måste vara proaktiv och på tårna som handlare, säger Hans Tjernström. 

El-kedjorna tar första stegen

Att elektronikbranschen har gått i bräschen när nya shoppingdagar har serverats svenska folket, är ingen slump enligt Hans Tjernström. Elgiganten var till exempel det företag som först introducerade "Singles Day" för sina kunder. 

– Elektronikbranschen har varit extremt konkurrensutsatt och behövt vara väldigt på tårna. Många branscher har emellertid hakat på i efterhand, och man hittar numera Black Friday-kampanjer bland annat både i mode- och skönhetsbranschen.  

Finns det inte en risk för urholkning när readagarna blir fler och fler?

– Handlare styr helt utifrån vad kunderna vill ha, och en kampanj kan inte flyga om kunden inte är med på tåget. Samtidigt så gäller det naturligtvis att hitta en balans mellan lönsamhet och kundens efterfrågan. Julhandeln, som har sitt startskott med "black friday", är handlarnas viktigaste period. Av de som shoppar den fredagen uppger sex av tio att de köper julklappar under dagen, svarar Hans Tjernström. Han betonar samtidigt att handlare i en tid då kampanjer blir viktigare och viktigare, inte ska glömma att det finns områden utöver prissättning som är viktiga för att locka konsumenter.  Service till exempel, är ett bland flera områden som kan slå an hos konsumenter, menar han.

Vilken shoppingdag står på tur att introduceras på den svenska marknaden?

– Bra fråga.  Vi har på Svensk Handel följt "Singles Day" med stort intresse, eftersom fenomenet har blivit en enorm framgång i Asien. Dagen, som infaller den 11/11 borde ha potential i Sverige med alla singelhushåll som finns här, säger han och lägger till:

– Men det är bara om konsumenterna vill.

"Singles Day" startade som ett skämt vid ett kinesiskt universitet 1993, som en reaktion mot " Alla hjärtans dag". För att fira singellivet valdes ett datum som endast består av ettor.  För åtta år sedan varumärkesskyddades namnet "Singles Day" av den kinesiske e-handelsjätten Alibaba. Förra årets sålde Alibaba för 17,8 miljarder dollar under shoppingdagen, och i år passerades det rekordet efter bara 13 timmar, enligt CNN Money. 

Hans Tjernström berättar att många hade synpunkter när Halloween infördes i Sverige, men att dagen nu har funnit sin roll. Och trots att den inte är så viktig för handeln i stort, så har dagen varit väldigt framgångsrik i ett fåtal branscher.  – Vi driver inte på för att införa nya kampanjdagar, men när handlarna hittar på något nytt så följer vi det med intresse, säger Svensk Handels presschef.

Ska du själv Black Friday-shoppa?

– Absolut. Jag kommer att ge mig ut i handeln. Det skulle vara skönt att vara tidig ute med julklapparna, svarar Hans Tjernström. 

Hans Tjernström. Foto: Pressbild

Så, varför har amerikanerna döpt sin största shoppingdag till just "Black Friday"? Enligt SVT myntades uttrycket av polisen i Philadelphia på 60-talet, på grund av allt kaos som dagen orsakade. På 80-talet försökte återförsäljare ingjuta lite mer positiva associationer i namnet, genom att hävda att handeln under dagen kunde gå från röda förlustsiffror till svarta vinstsiffror. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev