Marknadsföring
Google öppnar upp för köp av tv-reklam
Publicerad: 25 april 2017, 06:38
Uppdaterad: 25 april 2017, 13:51
Bild 1/3 "Resultatet av tv-reklam är oftast mycket effektiv, och kan själva medieköpet göras smartare så är det naturligtvis välkommet", säger Kristina Juhlin, vd på Amnet. Foto: Press
Google gör det möjligt att köpa tv- och onlineannonser via Googles annonsprodukt "Doubleclick bid manager". Det lär dock dröja innan utvecklingen blir verklighet i Sverige: "Det kommer hända först på riktigt när tv-mediehusen är tvungna släppa kontrollen av sitt lager för att överleva", säger Benjamin Holmfred på Mindshare.
Googles "Doubleclick" är en annonsplattform som möjliggör hantering av medieköp för sök och display-annonsering och "Bid manager" är det främsta annonsverktyget.
Nu kommer annonsörer på den amerikanska marknaden kunna köpa traditionell tv-reklam genom Googles annonsplattform "Doubleclick bid manager", rapporterar Techcrunch.
Google framhäver den nya möjligheten som ett sätt för annonsörer att hantera tv- och onlinekampanjer från en och samma plattform.
"Genom att lägga till traditionella tv-köp i Doubleclick bid manager tar vi det första steget mot att annonsörer och byråer kan hantera sina videokampanjer över digital och linjär tv på ett mer effektivt sätt", skriver Google.
Techcrunch beskriver nyheten som det största steget från Googles sida in på tv-marknaden. Det beskrivs även som ett viktigt steg när det kommer till att sudda ut gränserna mellan att köpa online och linjärt.
– Vad vi gör är att vi tillåter varumärken att mäta effekten när någon söker på varumärket efter att ha sett deras tv-annons, säger Google till The Drum.
Än så länge är annonsköpen dock enbart möjliga i USA genom olika partnerskap med annonsföretag som Wideorbit, Clypd and Google Fiber.
Långt kvar tills det blir aktuellt i Sverige
Benjamin Holmfred, digitalstrateg på Mindshare, menar att sättet att köpa tv på idag är daterat.
– Automatiserad handel av linjärtv är oundvikligt. Den faktiska processen som den är idag är tidskrävande, föråldrat och kan vara väldigt beroende av enskilda erfarenheter, säger han till Dagens Media.
Han menar att automatiserad handel av linjärtv är på frammarsch men att det är svårt att sia om det kommer slå igenom det närmsta året eller tre år fram i tiden.
– Den som lyckas hitta ett fungerande system för automatiseringen kommer ha ett stort försprång rent tekniskt. Google är på bollen i USA, men är mediehusen, som äger lagret, på bollen eller vill de äga affären?
Benjamin Holmfred säger att man gjorde tester i Tyskland för att automatisera linjärtv-köp men att det inte har gått hela vägen fram.
– Ja, Google tar ett steg framåt och vill stå långt fram på barrikaderna då utvecklingen dikterar att automatiseringen av linjärtv kommer, men det kommer hända först på riktigt när tv-mediehusen är tvungna släppa kontrollen av sitt lager för att överleva. Mediebyråerna vill effektivisera processen och handla automatiserat, tech-bolagen utvecklar system som kan hanterar detta, som Google gjort i USA nu, men vilket tv-mediehus vågar släppa sitt lager just nu?
Alexandra Braniff Callius på Maxus välkomnar Googles steg men är precis som Benjamin Holmfred osäker på när den typen av handel kan bli ett faktum på den svenska marknaden. Även hon ser att hindret ligger i tv-bolagens vilja att släppa sina lager.
– På svenska marknaden har tv-bolagen en stark position med en hög efterfrågan från annonsörer vilket tyder på att de inte har incitament att driva på utvecklingen samt att vi har en mer robust och holistisk valuta än många andra länder, säger hon.
Kristina Juhlin, vd på Amnet, har liknande uppfattning. Utvecklingen är intressant men det kommer dröja innan det sättet att köpa tv-reklam på blir aktuellt på den svenska marknaden.
– Linjärtv har inte en infrastruktur för data och det går bra för tv-kanalerna, då finns det inte tillräckligt skäl till att driva den här förändringen, i alla fall inte vad vi har sett än så länge, säger hon till Dagens Media och fortsätter:
– Det är dock intressant att följa. Resultatet av tv-reklam är oftast mycket effektiv, och kan själva medieköpet göras smartare så är det naturligtvis välkommet.
Vad öppnar det upp för möjligheter?
– Det öppnar upp för annonsören att ha högre kontroll av sitt köp, bättre styrningsmöjligheter och uppföljningar över alla plattformar. Sedan kommer dock den här utveckling stegvis, vi kommer inte kunna göra allt direkt, men visionen är djupare insyn, högre påverkan och bättre utfall för annonsören.