Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Gaffa DO-anmäls för rekryteringsannons

Publicerad: 15 januari 2018, 10:56
Uppdaterad: 16 januari 2018, 07:44

Foto: Gaffa

Anmälaren anser att tidningen diskriminerar när de i ett Facebook-inlägg skriver att de söker "åsiktsglada icke-cis-män".


Ämnen i artikeln:

DO

Den 13 december fick DO in en anmälan avseende musiktidningen Gaffa. Anmälaren anser att tidningen diskriminerat när de i ett Facebook-inlägg sökt skribenter som är "åsiktsglada icke-cis-män".

"Alltså, kan jag som är en biologisk man, och ser mig själv som en man, inte få en anställning hos dem på grund av min nuvarande könsidentitet. Det tycker jag är diskriminering", skriver personen bland annat i anmälan.

"Cis" är ett begrepp som syftar på en person vars juridiska och biologiska kön överensstämmer med hens könsidentitet.

Daniel Horn, chefredaktör för Gaffa, säger till Dagens Media att det inte handlar om någon diskriminering:

– Den här gången sökte vi i första hand icke-cis-män även om alla var välkomna att söka.

Kan du förstå att man reagerar på det här?

– Jag kan förstå det om man inte är insatt i situationen. Som det ser ut nu har vi på Gaffa en övervikt av vita män som skriver för oss och vi vill att fler ska få en chans att synas och tycka till i vår tidning. Ska vi ha en tidning som är till för alla ska även vår skribentkår spegla hur samhället ser ut i stort.

Anmälaren anser att personer med en viss könsidentitet har sämre chans att få jobb hos er. Stämmer detta?

– Det stämmer absolut inte. Och det är lite därför vi gick ut med den här kampanjen. För att vi vill försöka hålla en jämnare nivå bland olika könsidentiteter.

Daniel Horn tror inte att DO kommer att fälla tidningen för diskriminering, eftersom alla varit välkomna att söka till tjänsten.

Foto: Gaffas Facebook.

 

Det är inte första gången som rekryteringsannonser från mediebolag anmäls till DO. Över 15 personer anmälde Nöjesguiden till DO i December 2015, efter en annons på Twitter där tidningen skrev att " Nöjesguiden söker nya film och musikrecensenter. Obs: vita män undanbedes" . 

Sommaren 2016 fälldes UR av Diskrimineringsombudsmannen, efter att de i en annons sökt "en person med erfarenhet av att rasifieras som afrosvensk".

Även Gaffa har en tidigare DO-anmälan mot sig. 2011 fick Gaffa kritik för en recension av Takida. Gaffa fälldes emellertid inte den gången.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

DO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.