Fick nej från Ikea – på grund av sin hudfärg

2018-02-06 09:17  
Foto: Geograph

Skådespelaren och ståuppkomikern Fernando hudfärg fick Ikea att rata honom som skådespelare i en reklamfilm för den grekiska marknanden.

Inför Black Friday i november ville Ikea göra en reklamfilm för den grekiska marknaden, och gav därför i uppdrag till ett castingbolag i London att leta fram skådespelare.

Men när skådespelaren och ståuppkomikern Fernando sökte jobbet fick han ett nej. I ett mejl förklarade castingbolaget att Fernando inte kunde få jobbet för att han är svart. Det skriver SVT Nyheter.

– Jag blev ju ledsen. Rasism och diskriminering är så vanligt i den här branschen, men man får det aldrig så här svart på vitt på mejl, säger han till SVT.

När Fernando hörde av sig till castingbolaget fick han som svar att det handlade om ett mänskligt misstag och att mejlet var skrivet under stress. Dessutom menade bolaget att det var Ikea som hade haft krav på skådespelares hudfärg.

Ikea bekräftar för SVT Nyheter att man haft specifika krav på hudfärg till just denna roll, i denna specifika reklamfilm avsedd för den grekiska marknaden. Samtidigt ber man om ursäkt för formuleringen i mejlet, som man kallar för "oerhört olycklig".

– Ibland söker man en blond man. Ibland söker man en mörkhyad kvinna, en asiat eller sydamerikan. Det är inget konstigt med det i sig. Det olyckliga är hur det formulerades sedan när han fick ett negativt besked, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea i Sverige, till SVT.

Ikea har tidigare uppmärksammats för att ha redigerat bort kvinnor ur sina kataloger i Saudiarabien 2012.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt